Hrozí exponenciální šíření covidu-19, varuje Dušek. Za září může přibýt až 70 tisíc nakažených

V Česku je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška velké riziko exponenciálního šíření covidu-19. Reprodukční číslo, jež uvádí počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, je už teď na hodnotě 1,6. Epidemie od začátku měsíce nabrala na rychlosti, uvedl Dušek. Modely odhadují, že za září může přibýt až 70 tisíc nových případů.

„Prvním znakem zlepšení bude zmenšení podílu pozitivních záchytů na počet testů,“ přiblížil Dušek. Podle něj roušky, mytí rukou a dodržování rozestupů mohou šíření viru snížit až o polovinu. Pokud by se omezily mezilidské kontakty, bez uzavírání škol či ekonomických opatření, bylo by možné zpomalit šíření nákazy o dalších 25 procent.

Takzvané reprodukční číslo se podle Duška vyšplhalo na hodnotu 1,6. „Nepochybně je toto číslo nyní číslem, které ukazuje na jasné riziko exponenciálního šíření. Ještě v létě jsme měli reprodukční číslo menší než jedna,“ komentoval ředitel ústavu.

„Máme šanci vlnu nově pozitivně testovaných rozložit a nechat ji projít populací. Když ji rozložíme v čase, tak uchráníme zdravotnický systém od přeplnění kapacit a ekonomiku od významných restrikcí,“ dodal Dušek.

Brífink Ministerstva zdravotnictví k hodnocení vývoje pandemie covidu-19 (zdroj: ČT24)

Hospitalizaci podle něj potřebují čtyři procenta z pozitivně testovaných a čtvrtina z nich je ve vážném stavu. „Ve velkých počtech diagnostikovaných může znamenat i malé procento do budoucna problém,“ uvedl Dušek. Podíl nakažených seniorů je pod pěti procenty a 70 až 80 procent lidí nemá žádné nebo jen mírné příznaky.

Od diagnózy trvá podle Duška zhruba sedm až deset dní, než se rozvinou vážné příznaky. Další týden až dva trvá, než se projeví na počtech hospitalizací. Pokud by bylo 100 tisíc pozitivně testovaných, bude podle Duška zhruba čtyři tisíce lidí potřebovat hospitalizaci a čtvrtina bude mít závažné komplikace. „Budeme potřebovat dva tisíce člověko-dní na lůžku. Nyní je volná kapacita více než dvojnásobná,“ dodal.

Pětinu nakažených ve středu tvořily děti

Problémem ale nejsou jen senioři, ale i děti. Podle Duška například ze středečních nově diagnostikovaných případů covidu-19 tvořily pětinu. Hygienici kvůli tomu zavádí další omezení ve školách, roušky tam budou povinné i ve třídách.

Optimističtější modely vývoje koronavirové situace v Česku podle Duška odhadují, že za září může přibýt až 44 tisíc nových případů. Podle méně optimistických modelů to může být ale až 70 tisíc.