Vnučka novináře Peroutky Terezie Kaslová se bude o omluvu soudit dál, podala dovolání

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala v kauze kolem článku „Hitler je gentleman“ dovolání. ČT to potvrdil její advokát. Kaslová požaduje omluvu za všechna prezidentova tvrzení o jejím dědečkovi. Stát se má zatím podle rozsudku omluvit pouze za výrok, podle kterého je Peroutka autorem článku zmíněného článku. K tomu ale zatím nedošlo. Na Nejvyšší soud se totiž obrátilo i ministerstvo financí, které prezidenta ve sporu zastupuje. Kromě dovolání požádalo o odklad povinnosti se omlouvat. O tom ale zatím rozhodnuto nebylo.

„Dovolání jsme podali minulý týden,“ potvrdil ČT advokát Terezie Kaslové František Vystrčil.

Na Nejvyšší soud se v polovině srpna obrátilo i ministerstvo financí, které ve sporu prezidenta zastupuje. Současně resort požádal o odklad povinnosti se Kaslové omlouvat – alespoň do té doby, než ve sporu udělá jasno Nejvyšší soud.

O odkladu ale zatím soud nerozhodl a k omluvě zatím také nedošlo. Vzniká tím tak prostor pro vyhodnocení návrhu na exekuci, který Kaslová na stát kvůli absenci omluvy podala. „Zatím exekutor exekuci nenařídil,“ upřesnil Vyskočil.

V souvislosti s Peroutkou pražský městský soud letos v červenci pravomocně rozhodl, že se má stát za výrok, ve kterém prezident přiřknul článek „Hitler je gentleman“ Peroutkovi, omluvit. Zbylá slova prezidenta soud označil za hodnotící soudy, na které má každý nárok v rámci svobody slova.

Spor se týká Zemanova projevu, který zazněl v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holocaustu. Prezident tam mimo jiné prohlásil, že Peroutka zveřejnil zmíněný článek v časopisu Přítomnost. Později na tiskové konferenci doplnil, že článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje a podle soudu byl výrok o Peroutkově autorství nepravdivý.