Prezident Zeman kvůli zlomenině odložil cestu na jih Moravy

Prezident Miloš Zeman na doporučení lékařů odložil návštěvu Jihomoravského kraje, která se měla uskutečnit na začátku září. Na Twitteru to oznámil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman si v úterý zlomil ruku, v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podstoupil operaci a dosud zůstává v péči lékařů.

Ve svém prvním volebním období Zeman kraje objížděl pravidelně. Po obhájení mandátu své cesty významně omezil. Jihomoravský kraj chtěl s manželkou Ivanou navštívit v samém úvodu měsíce od 1. do 3. září, v plánu bylo setkání s hejtmanem Bohumilem Šimkem (za ANO) i dalšími představiteli kraje, zahájení školního roku, návštěva některých měst a obcí i debaty s občany.

To, že je cesta ohrožena, Pražský hrad připouštěl už po prezidentově úterním úrazu. Zeman byl podle úřadu připraven na jižní Moravu odcestovat, znamenalo by to ale úpravu programu. Nyní přichází oznámení, že k cestě v tuto chvíli nedojde. „Prezident republiky Miloš Zeman na doporučení lékařů odložil návštěvu Jihomoravského kraje,“ napsal na Twitteru mluvčí Jiří Ovčáček.

Do domácí péče by měl prezident zamířit v sobotu

Podle zástupců Pražského hradu se prezident zranil při pádu poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole. Už delší dobu trpí neuropatií nohou, kvůli níž musí při chůzi používat hůl. Převezen byl do ÚVN, kde mu lékaři operovali pravou paži. Implantovali mu do ní titanový šroub. Podle dosavadních informací by si rekonvalescence prezidenta měla vyžádat šest až osm týdnů.

Zástupci Hradu uváděli, že se Zeman po operaci cítí velmi dobře a už zahájil rehabilitaci. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář ve čtvrtek řekl, že za Zemanem dochází fyzioterapeut, se kterým cvičí. Prezident podle kancléře již chodí po pokoji a delší dobu seděl v křesle, kde studoval pracovní materiály. Pokud nenastanou žádné komplikace, do domácí péče by měl být propuštěn v sobotu, uvedl Mynář.