Prezident Zeman si při pádu zlomil ruku. Lékaři ho v noci operovali, propustí ho zřejmě o víkendu

Události: Zranění prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman je v nemocnici kvůli úrazu ruky. Na Twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Pozdě večer upřesnil, že prezident si zlomil pravou ruku při pádu a podstoupil operaci v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Podle Ovčáčka zranění neohrožuje Zemanův život a operace byla standardní. Nemocnice na webu uvedla, že operace zlomené pažní kosti proběhla bez komplikací, pacient by mohl být propuštěn o víkendu.

Zeman byl operován v celkové narkóze. Redaktorka ČT Lea Surovcová uvedla, že zákrok trval zhruba dvě hodiny. „Výkon byl proveden standardním způsobem, bez komplikací. Nyní je pacient v adekvátní pooperační péči,“ řekla mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

„Byl mu implantovan titanový hřeb, ukotvený nad loktem a pod ramenem, podle informací od ošetřujících lékařů a pana profesora Zaorala proběhla operace standardně, bez jakýchkoliv komplikací,“ okomentoval zákrok prezidentův kancléř Vratislav Mynář. 

Kancléř Vratislav Mynář o stavu prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Prezident již delší dobu trpí neuropatií nohou, kvůli níž musí při chůzi používat hůl. V úterý po sledování večerních zpráv v televizi se ale podle mluvčího rozhodl jít bez hole, a upadl.

„Odmítl použít hůlku a také případnou pomoc ochranky. Sdělil, že sám zvládne přejít určitou vzdálenost, což činit neměl, a došlo k pádu a zlomenině ruky,“ popsal příčiny zranění Ovčáček. „Není to zranění, které by pana prezidenta jakkoli ohrožovalo na životě,“ řekl.

Zeman je nyní v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. „Pan prezident je v kontaktu s rodinou a spolupracovníky. Program pana prezidenta bude uzpůsoben rekonvalescenci,“ doplnil Ovčáček.

Ovčáček zároveň na Facebooku s odkazem na informace od kancléře Mynáře uvedl, že lékaři při operaci zjistili, že Zeman netrpí odvápněním kostí, což mu pomůže při hojení.

Mluvčí: Prezidentův pracovní program nebude zcela omezen

Podle Ovčáčkova vyjádření z pozdního úterního večera podstoupil prezident operaci. „Při takové zlomenině je samozřejmě nutná celková narkóza, ale to je záležitost zcela standardní při takovýchto zlomeninách,“ řekl České televizi. 

„Nejde o věc, která by pana prezidenta zcela omezovala v pracovním programu, jen bude nutná rekonvalescence. Zítra (ve středu) se poradíme s lékaři, jakým způsobem dále postupovat,“ dodal s tím, že kdy bude prezident z nemocnice propuštěn zatím není jasné. 

V ÚVN Zeman strávil několik dní také loni v říjnu. Podle nemocnice se tam léčil pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. V tehdejší lékařské zprávě bylo uvedeno, že kromě neuropatie trpí Zeman také cukrovkou druhého typu.

Mluvčí Ovčáček k hospitalizaci prezidenta Zemana (vyjádření z úterního večera) (zdroj: ČT24)

Mynář: Propuštěn bude zřejmě o víkendu

Zeman se údajně těší dobrému zdraví a z ÚVN by měl být propuštěn už v sobotu nebo v neděli, řekl kancléř Mynář. Ovčáček uvedl, že program na dnešní den byl zrušen. Prezident se měl podle něj zúčastnit poklepání základního kamene nové budovy Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze. Setkat se také chtěl s kardinálem Dominikem Dukou.

Sejít se s ním také chtěli premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) kvůli jejich snaze o odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Hamáček ale řekl, že nejde o urgentní věc. Program na příští týden, kdy má Zeman navštívit Jihomoravský kraj, se zatím podle Mynáře měnit nebude. 

Mynář dodal, že prezident je v dobré náladě a už byl přestěhován z pooperačního na standardní pokoj. O případné další úpravě programu se má rozhodnout poté, co bude prezident propuštěn do domácího ošetřování. Rekonvalescence by měla podle kancléře trvat šest až osm týdnů, prezident bude zřejmě nosit ortézu.

Podle Ovčáčka teď bude záležet na Zemanovi, „kdy se bude cítit na to, obnovit pracovní program“. Pražský hrad podle něj na 6. září chystá prezidentovo televizní vystoupení. Uvedl, že půjde o televizní rozhovor, podrobnosti chce zveřejnit později.