Prezident se léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, uvedla nemocnice

Události: Ústřední vojenská nemocnice zveřejnila zprávu o zdravotním stavu prezidenta (zdroj: ČT24)

Ústřední vojenská nemocnice v Praze ve čtvrtek zveřejnila lékařskou zprávu o stavu prezidenta Miloše Zemana. Z ní vyplývá, že se tam prezident léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Nemocnice to uvedla na webu. Hrad označil čtyřdenní hospitalizaci minulý týden za rekondiční pobyt. Podle nemocnice prezident absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa.

Prezident tento výden avizoval, že nemocnice zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentaci. Nemocnice později upřesnila, že ke zdravotnímu stavu prezidenta vydá vyjádření. Na webu ve čtvrtek zveřejnila shrnutí k pobytu Zemana a zároveň podrobnou zprávu o ambulantním vyšetření, které prezident podstoupil 24. září.

Podle vyjádření nemocnice byl prezident při pobytu i v dalších dnech léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou, a postižení nervů. Důsledkem je podle lékařů porucha chůze i stoje, které vyžadují oporu.

„Byla zahájena komplexní léčba zaměřená na nácvik stereotypů chůze a stoje, doplněná dalšími rehabilitačními procedurami. Rovněž proběhla aplikace intenzifikované výživy, a to i nitrožilně. Jejím cílem je podpořit rekonstituci svalové hmoty a ovlivnit narušenou funkci nervových vláken na periferii dolních končetin,“ uvedla nemocnice na webu.

V lékařské zprávě se rovněž uvádí, že Zeman za dva roky zhubl 20 kilogramů a trpí nechutenstvím. Lékaři objevili také známky dehydratace. Zeman si podle nemocnice stěžuje na nestabilní chůzi a v poslední době má sklon k nižšímu krevnímu tlaku. Laboratorní hodnoty, včetně hladiny krevního cukru a dalších parametrů hodnotících diabetes mellitus, jsou podle nemocnice v normě.

Po ukončení prezidentova pobytu střešovická nemocnice uvedla, že Zeman byl v neděli v dobré kondici a nepodstoupil žádný zákrok. Jeho mluvčí pobyt zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být prezident „absolutně fit“.  

V USA znají voliči i hladinu cholesterolu prezidenta

Potíže s chůzí má Miloš Zeman od začátku prezidentského období. V říjnu 2013 dokonce doma upadl a zranil si koleno, od té doby používá hůlku. O jeho zdraví se staralo lékařské konzilium. O neuropatii a cukrovce hovořil i v okamžiku, když oznamoval svoji druhou kandidaturu. „Občas padám ze schodů. Nedá se to léčit, dá se to zastavit, což se snad podařilo,“ uvedl v roce 2017 Miloš Zeman.

Velký zájem budilo v minulosti taky zdraví prezidenta Václava Havla – několikrát byl v ohrožení života. Množství poskytovaných informací se tehdy v čase měnilo.

Praxe v zahraničí je různá. Například francouzský prezident Francois Mitterrand trpěl rakovinou prostaty, oficiální zprávy ale o tom mlčely. Tradičně podrobně informují američtí prezidenti – veřejnost tak zná i hladinu cholesterolu Donalda Trumpa nebo jeho BMI (Body Mass Index).