Bohumínský žhář měl rodinu už dříve ohrožovat plynovou pistolí. Případ z června vyšetřuje policie

Muž podezřelý ze zapálení bytu v Bohumíně měl rodinu už dříve ohrožovat plynovou pistolí. Na incident, k němuž mělo dojít letos v červnu u Kališova jezera, upozornil deník Právo. Policie případ vyšetřuje nezávisle na zapálení bytu, ke kterému se muž přiznal. V plamenech zahynulo jedenáct lidí, tři další doposud zůstávají v nemocnici. Situace jednoho z nich se zlepšila, další ale stále zůstává ve vážném stavu.

„Policisté vyšetřují událost v souvislosti s držením plynové pistole, ke které mělo dojít v měsíci červnu letošního roku v Bohumíně,“ řekla Jiroušková. Událost se měla odehrát u Kališova jezera v Bohumíně. Čtyřiapadesátiletý muž tam na členy rodiny, se kterými měl dlouhodobé spory, údajně vytáhl plynovou pistoli. Ve vazbě tehdy neskončil, protože šlo právě o plynovou zbraň.

Státní zástupce Michal Król, který vyšetřování tragického požáru dozoruje, řekl, že incident u jezera a požár policie neprovazuje. „Nejde o jedno vyšetřování. Oba případy řeší jiné policejní orgány,“ uvedl. Król už dříve uvedl, že obviněný má čtyři záznamy v rejstříku trestů, z toho nejméně dva za násilné činy. Kromě toho muž při výslechu uváděl, že chtěl po zapálení bytu spáchat sebevraždu při jízdě autem, a tím by podle Króla mohl zase ohrozit životy dalších lidí.

Chtěl jen postrašit, zemřelo jedenáct lidí

Muž, kterého policie v souvislosti s požárem obvinila, se k zapálení bytu přiznal. Uvedl, že chtěl postrašit rodinu, se kterou mě spory. Neunesl i to, že se od něj odstěhovala manželka. V bytě, který zapálil, bydlel útočníkův syn, vnuk a jeho matka. Před časem se k nim přestěhovala i jeho manželka. V sobotu se v bytě konala oslava narozenin a bylo v něm celkem 15 lidí. Při požáru zemřelo 11 z nich a desítka dalších utrpěla zranění.

V nemocnici dál zůstávají tři lidé. Stav jednoho z nich se ale zlepšil, ve čtvrtek by mohl být z jednotky intenzivní péče popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice přemístěn na běžné oddělení.

„U jednoho z pacientů po požáru v Bohumíně došlo ke zlepšení zdravotního stavu. Mohl tak být přemístěn z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že ve vážném stavu tak zůstává jeden pacient.