Kvůli tragédii v Bohumíně policie poprvé aktivovala tým určený k identifikaci obětí katastrof

Události: První akce týmu pro hromadná neštěstí (zdroj: ČT24)

Kvůli tragédii v Bohumíně policie vůbec poprvé aktivovala takzvaný DVI (Disaster Victim Identification) tým. Ten tvoří experti napříč obory, kteří se zaměřují na rychlou identifikaci obětí hromadných neštěstí. Nasazení mohou být jen, pokud je na místě činu deset a více obětí. Mezi šesti specialisty vyslanými do Moravskoslezského kraje byla například genetička, antropolog nebo soudní lékař.

Šestici elitních kriminálních policistů dopravil do Bohumína vrtulník; na místo tragédie se totiž museli dostat co nejrychleji. „ O půl osmé se tým začal svolávat, v devět byl u nás v Bartolomějské a o půl jedné v Bohumíně,“ popsal vedoucí DVI týmu ČR Petr Bendl. 

Pro něj stejně jako pro celý tým to byla premiéra. O povolání do akce rozhodlo velení policie jen pár desítek minut po ohlášení neštěstí.

„Tým má v řešení jak zdokumentovat místo činu. Míst je víc, jak před domem, tak v domě a je potřeba identifikovat oběti, což určitě bude práce, protože ta těla jsou zdevastovaná,“ řekl v sobotu ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Špičkový útvar začal pracovat přímo ve vypáleném bytě v sobotu v noci, s identifikací jedenácti těl, včetně dětí, skončil v půl osmé ráno. „Jsme zvyklí na ledacos, ale děti… to je vždycky tragédie,“ podotkl Petr Bendl. „Je to smutné, ale jsme na to zvyklí, vycvičení. Nesmí se na to myslet, tam se musí pracovat,“ dodal dokumentarista týmu Tomáš Doubek.

K pondělnímu večeru nebylo podle Bendla žádné tělo identifikováno. „Proces vzhledem ke stavu těl ještě pokračuje. Ještě nebylo identifikováno žádné tělo,“ uvedl.

Tým zatím zasahoval jen v zahraničí

DVI tým je aktivován jen v případech, kdy je více než deset obětí. Dosud se tragédie podobného rozsahu v Česku nestala. Tým má zkušenosti ze zahraničí. V záloze je připraveno padesát devět expertů různých profesí.

„V podstatě všechny profese nutné pro identifikaci. Není to jenom policie, máme i psychologa a soudní lékaře,“ vysvětlil Petr Bendl. „Já si myslím, že to je dobrá věc. Jsme zaměření na rozpoznání lidí a jsme schopni svou práci odvést rychle,“ řekl dokumentarista týmu.

Speciální tým na identifikaci obětí při hromadných katastrofách nebo teroristických útocích vznikl v České republice před sedmi lety, na doporučení Interpolu je zřídila většina zemí Evropské unie.