Ve Mstěticích u Prahy vykolejily vlakové vagony. Dva lidé jsou zranění

Ve Mstěticích u Prahy v pátek ráno vykolejily vagony poblíž železničního přejezdu. Poškodily osobní auto a drážní domek. Dva lidé jsou zranění – řidič osobního vozu lehce, po ošetření na místě byl převezen do Nemocnice Na Bulovce, pracovník dráhy byl ošetřen na místě. Řekli to mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel a mluvčí středočeské záchranky Petr Mach.

Vagony vyjely po 9:00 a projely přes železniční přejezd zabezpečený světelnou signalizací a závorami, zařízení ale při průjezdu vagonů nesignalizovalo blížící se železniční vozy. Ty po střetu s projíždějícím automobilem vykolejily.

„Drážní inspekce zahájila šetření mimořádné události,“ sdělil její mluvčí Martin Drápal. Zdemolovaná je přibližně polovina drážního domku, najely do něj vykolejené vozy. Na místě pracují drážní hasiči. Vykolejené vagony budou vyprošťovat pomocí speciální techniky, včetně vyprošťovacího automobilu.

Provoz mezi stanicemi Praha Horní Počernice – Čelákovice je přerušen. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Cestující Českých drah mohou do zastávky Zeleneč a z ní poté využít linku 353 pražské hromadné dopravy. Mstětice jsou částí obce Zeleneč.

Podle zpravodajky ČT Kateřiny Trnkové na místě havárie nejdříve operovaly tři jednotky hasičů. Provedly první zabezpečovací práce a protipožární zajištění poškozeného auta. Strávily zde zhruba jednu hodinu, poté práci předaly drážním hasičům.

Situaci rovněž mapoval z výšky dron. „Poté se přistoupilo k odklízení, dorazil sem drážní jeřáb, začaly vyprošťovací práce a také opravy trakčního vedení. Nikdo v tuto chvíli neumí odhadnout, jak dlouho to celé potrvá,“ uvedla Trnková.

Zabezpečovací zařízení na přejezdu nebylo zapnuté

Generální inspektor Jan Kučera na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní komise doplnil, že zabezpečovací zařízení nebylo uvedené v činnost, protože se ovládá ručně z nádraží jen při nahlášeném provozu na vlečce a obsluha neměla informaci, že by z vlečky měl jet nějaký vlak.

Příčinu jízdy vagonů inspekce vyšetřuje, podle Kučery byly na vlečce už od úterý. Kučera doplnil, že řidič osobního vozidla měl povinnost se v případě neblikajícího světla na přejezdu přesvědčit, že nic nejede. Tak zareagoval řidič kamionu, který i přes snížený výhled vagony zaregistroval a včas z přejezdu vycouval.