Česko zasáhly bouřky s kroupami a přívalovým deštěm. Místy zasahují hasiči

V Česku hrozí ve čtvrtek večer silné bouřky s nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu, kroupami a přívalovým deštěm, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje pro celou zemi od čtvrtečního poledne do 23:00. Někde už kvůli dešti nebo silnému větru zasahovali hasiči.

V Královéhradeckém kraji odpoledne silný vítr doprovázený deštěm lámal stromy. V areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové zlomil dva stromy, které poškodily zaparkovaná auta. Událost se obešla bez zranění, uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Vítr s deštěm zasáhl Královéhradecký kraj kolem 15:00. Do podvečera měli hasiči v kraji asi 30 výjezdů, hlavně ke stromům popadaným na silnice. V Náchodě na parkovišti u obytného domu se po dešti vytvořila laguna, kterou hasiči čerpali. „Hrozilo, že se voda dostane do domu,“ uvedla mluvčí.

Po 19:00 se počasí v regionu uklidilo. Hasiči zasahovali zejména v oblastech Hradce Králové, Jaroměře, Dvora Králové nad Labem a Nového Města.

Přes Olomoucko se opět přehnaly silné bouřky

V části Olomouckého kraje se odpoledne objevily silné bouřky. Hasiči zatím zaznamenali deset výjezdů. Nejvíce zásahů mají v okolí Šternberka na Olomoucku, čerpají tam vodu z několika domů, uvedl mluvčí Zdeněk Hošák.

„Přes část Olomouckého kraje, přesněji Šternbersko, se přehnaly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm. Aktuálně čerpáme vodu z několika domů v Babicích, Krákořicích a Střelicích. Silný vítr navíc v okolí Jívové a Těšíkova zapříčinil pád několika stromů,“ uvedl Hošák.

V obci Střelice na Olomoucku ohrožuje některé domy vodní laguna, situaci na místě kontrolují hasiči.

Bouřky zasáhly i Moravskoslezský kraj

Také moravskoslezští hasiči kvůli bouřkám s přívalovým deštěm vyjížděli hlavně k čerpání vody například ze sklepů, dále uvolňovali kanalizační odtoky. Za večer měli kvůli událostem souvisejícím s počasím 39 výjezdů, informuje mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Nejvíce zásahů měli na Ostravsku a Karvinsku, několik i na Novojičínsku. „Nešlo ale o nic vážného,“ řekl Popp. 

Varování ČHMÚ

Přes Česko ve čtvrtek podle meteorologů přechází k východu studená fronta. „Při silných bouřkách se vyskytnou silné nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu, kroupy i přívalové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů během krátkého období,“ varoval ČHMÚ.

Lokálně se může objevit přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Vítr může lámat stromy, nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky, varují meteorologové. Radí sledovat vývoj a postup bouřek na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ nebo v aplikaci mobilního telefonu.

Bouřky a déšť zasáhly Česko už o víkendu, v pondělí se po vydatném dešti rozvodnily některé řeky, zejména ve východní části země. V noci na úterý platil na několika místech třetí povodňový stupeň, v úterý dopoledne hladiny opadly.