Cestování za hranice je jednodušší, začíná platit „semafor“. Vysoce riziková jsou tři místa

Události: Cestování je jednodušší, začíná platit semafor (zdroj: ČT24)

Cestování mezi Českem a většinou evropských zemí je od pondělí jednodušší. Kromě cest ze Slezského vojvodství v Polsku, Portugalska a Švédska už Češi nemusí při návratu do vlasti dokládat negativní test na nemoc covid-19. České hranice se bez omezení otevírají i pro cizince z většiny zemí Evropské unie. Dosud bylo možné bez omezení cestovat pouze mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem.

Česká vláda začíná od pondělí uplatňovat takzvaný semafor, který hodnotí míru rizika nákazy koronavirem v jednotlivých evropských zemích a na základě toho stanovuje pravidla pro cestu z nich do Česka. Většina států EU, stejně jako Švýcarsko, Norsko a Island, jsou v kategorii nízkého rizika. Při cestě z těchto zemí do České republiky tedy odpadne občanům Česka i cizincům povinnost dokládat negativní test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Střední míru rizika ministerstvo zdravotnictví uvádí u Belgie a Velké Británie. Češi se z těchto států budou moci vracet bez omezení, zatímco cizinci budou muset doložit negativní test na koronavirus. Do Česka také budou moci přicestovat jen za stanoveným účelem, jako je například výkon práce, studium nebo sloučení rodin, nebude možné přijíždět kvůli turistice.

Vysoce rizikový je i polský region

Jako vysoce rizikové Česko hodnotí Portugalsko, Švédsko a také polský region Slezské vojvodství, které sousedí s Moravskoslezským krajem. „Je to signál, aby lidi do Slezského vojvodství necestovali,“ zdůraznil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Pro cesty z těchto oblastí do ČR platí povinnost předkládat negativní test na koronavirus pro cizince i Čechy.

Zmírnění omezení pro příjezd z ciziny ovšem automaticky neznamená, že Češi budou moci neomezeně jezdit za hranice. Ministerstvo zahraničí upozorňuje, že řada států i nadále bude uplatňovat vlastní omezení pro vstup na své území.

„Stále platí, že semafor neříká, jaké jsou podmínky pro vstup do konkrétní země, jaké jsou podmínky pro přejezd mezi dvěma státy Evropské unie. Proto stále doporučujeme, aby se lidé, kteří si plánují cestu do zahraničí, dívali na naše internetové stránky,“ nabádá ministr Tomáš Petříček.

Informace najdou lidé na takzvané Mapě cestovatele na webu ministerstva. Například Španělsko chce zachovat povolení pro vstup pouze za účelem práce, Francie vyžaduje písemné potvrzení o účelu cesty a Rumunsko neumožňuje vstup za účelem turistiky.

Vnější hranice Unie zůstávají zavřené

Dosud bylo možné cestovat bez omezení pouze mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem. Polsko už od soboty otevřelo své hranice zemím EU, ale Česko zachovalo povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus při příjezdu z Polska až do pondělí.

Česko naopak už otevřelo své hranice i Němcům, kdežto Berlín teprve v pondělí ruší omezení, podle kterého je možné do země vstupovat pouze z nezbytně nutných důvodů, jako je například návštěva lékaře.

Vnější hranice Evropské unie zůstanou nadále uzavřené. Členské státy se ale shodly, že by se s jejich postupným otevíráním pro země, v nichž je dobrá epidemiologická situace, mohlo začít v červenci. Kdy bude možné znovu cestovat třeba do Ruska nebo Spojených států, zatím není jasné.