Maturantům z Orlové udělila hygiena výjimku. Ke zkoušce tedy můžou jít

Události: Začínají maturity (zdroj: ČT24)

V pondělí začíná společná část maturit. Ke zkoušce budou nakonec moci jít i studenti z Orlové, kterým krajská hygienická stanice udělila výjimku. Původně totiž skončili v karanténě a hrozilo jim, že se k maturitě dostanou až na podzim. Zkoušku složí v samostatné budově a za zpřísněných podmínek – budou muset mít roušky a prostor se pak dezinfikuje.

Studenti Gymnázia a Obchodní akademie z Orlové na Karvinsku, kterým kvůli karanténě související s koronavirovou nákazou jejich spolužačky hrozil odklad maturity, mohou ke zkouškám. Informaci potvrdila vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková. Problémy na orlovské škole souvisejí s ohniskem hromadné nákazy na Dole Darkov těžební společnosti OKD v Karviné.

Pozitivní test na covid-19 měla jedna ze studentek posledního ročníku, do karantény tak muselo 11 jejích spolužáků a dva pedagogové. Studentům hrozilo, že kvůli povinné karanténě budou skládat zkoušku až na podzim. Od pondělí do středy se v ČR konají jednotné didaktické maturitní testy, pro které zákon stanovuje termíny.

Události: Na Karvinsku skončili maturanti v karanténě (zdroj: ČT24)

Studenti budou maturovat v samostatné budově

Maturita se pro zmíněné studenty přesune do oddělené budovy. „Škola má dvě budovy – gymnázium a obchodní akademii, a ta obchodní akademie je úplně prázdná. Máme v karanténě 11 studentů a dva učitele a škola je schopna zajistit, že v té prázdné budově by byly pouze ty osoby v karanténě,“ uvedla Lipjaková. Studenti tak podle ní mohou didaktické testy složit.

Letošní maturity proběhnou za velmi přísných hygienických podmínek. „Je to nová situace, nepředvídatelná, otázkou je, jestli se bude podobná situace opakovat, nezačít uvažovat o nějaké náhradní verzi,“ uvedl Jiří Zajíček z Unie školských asociací ČR.

Přijímací řízení stihnou i ti, kdo odmaturují až na podzim, připomněl ministr

I kdyby ale maturanti z Orlové výjimku nedostali a zkoušek se teď zúčastnit nemohli, stále by podle ministra měli šanci pokračovat od podzimu na vysokých školách. Zákon přijatý v době pandemie totiž umožňuje vysokým školám termíny přijímacích zkoušek přesunout tak, aby nekolidovaly s maturitami. „Zároveň umožňuje studentům, aby doložili maturitní vysvědčení do 45 dnů od zahájení akademického školního roku,“ upozornil Robert Plaga (ANO).

Podle něj by tak dodělání maturity v září nebylo problémem. Jiné formy složení maturit, jako například po internetu, nezvažuje. „Vysoké školy mají letos velkou míru flexibility a stačí patnáctidenní předstih pro vypsání přijímacího řízení,“ dodal ministr.