Koronavirová nákaza na Karvinsku se rozšířila mezi maturanty. Kvůli karanténě mohou ke zkoušce až v září

Události: Na Karvinsku skončili maturanti v karanténě (zdroj: ČT24)

Nákaza z dolu Darkov se rozšířila i do orlovského gymnázia – onemocněla tam jedna ze studentek posledního ročníku. Jedenáct jejích spolužáků, kteří se ve škole připravovali na maturitní zkoušku, skončilo v karanténě. Závěrečnou zkoušku budou proto skládat až na podzim. Od pondělí do středy se konají v celé zemi jednotné didaktické maturitní testy, pro které zákon stanoví termíny. A na tyto testy teď studenti nesmí přijít.

„Jsem z celé této situace velmi smutná a rozčarovaná. A moc mě mrzí, že studenti, kteří poctivě navštěvovali konzultace doporučené ministerstvem školství, které byly vyhlášeny ještě za nouzového stavu, teď nemají možnost náhradních termínů,“ uvedla třídní učitelka maturantů orlovského gymnázia Jitka Sekerová.

Povinná karanténa je pro její studenty komplikací. „Přijímačky se mě netýkají, protože jdu na technický obor. Nicméně školu budu kontaktovat a musím to s ní nějak vyřešit. Ale mám spolužáky, kterým kryje karanténa přijímačky a oni nevědí co mají dělat,“ doplnil maturant Marek Szymonik.

Třídní učitelka maturantů napsala ministrovi školství otevřený dopis. Ministerstvo ale údajně s nastalou situací nic nezmůže. Legislativně ani organizačně prý není možné stanovit termíny společné části maturitní zkoušky mimo jarní řádný a podzimní náhradní (opravný) termín. „Zajištění didaktických testů společné části maturitní zkoušky má přísná pravidla,“ konstatovalo ministerstvo.

Vedení Moravskoslezského kraje navíc nechápe, proč vláda s možností hromadných karantén nepočítala. „Navrhnu řešení. A pokud covid tady s námi bude do budoucna. Tak proč to rozhodnutí neudělat právě teď,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS). Řešení je podle něj přitom jednoduché – stačilo by mírně upravit příslušnou vyhlášku.

Maturitní zkoušky se letos budou konat za zpřísněných hygienických opatření k ochraně proti koronaviru. Ministerstvo s epidemiology doporučilo například dbát na dezinfekci a zhruba dvoumetrové rozestupy. Za dodržení těchto podmínek nemusí mít maturanti u zkoušky roušky.