Češi se chystají na cestování po tuzemsku, pobyty mnohde rychle vykupují

Události: Češi se chystají na cestování po tuzemsku (zdroj: ČT24)

Šumava se chystá na sezonu, ovšem jinak než v předchozích letech. Informační centra teď správa parku vybavuje zábranami a bezpečnostními skly kvůli nákaze koronaviru. Zároveň se připravuje na nápor turistů. Třeba výlety do divočiny s průvodcem jsou už ze dvou třetin vyprodané. V prvních hodinách po spuštění rezervací kvůli velkému zájmu dokonce systém zkolaboval.

Výlety na ta nejatraktivnější místa dostupná jen s průvodcem, jako je například návštěva divočiny na Ždánidlech u Prášil nebo výprava do kaňonu Křemelné, jsou už na následující léto vyprodané. Mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák uvedl, že během prvních čtyř hodin vyřídili více než tři sta padesát objednávek.

Zájem byl tak obrovský, že lidé přetížili registrační systém. Z dvanácti set míst je nyní už více než tisícovka obsazená. Správa parku proto přidala do nabídky nové trasy, letošní novinkou budou výpravy do divočiny po stopách vlků.

Informační centra musí být zabezpečena

Otevírají se také první informační centra. Příprava je však letos jiná. Všechna střediska jsou totiž vybavena bezpečnostním plexisklem a zábranami. Truhláři je vyráběli podle designu každého infocentra.

V úterý se otevřelo návštěvnické centrum na Kvildě, odkud mohou turisti vyrazit za jeleny a rysy. Ostatní střediska začnou fungovat na začátku června, včetně těch sezonních. Bezpečnostními skly a zábranami musí správa parku vybavit celkem osm informačních center. V těch větších, jako je třeba na Kvildě, zůstanou expozice zatím uzavřené.

Plné ubytování

Zároveň stoupá zájem o ubytování v hotelech, penzionech nebo chalupách. Mezi oblíbené destinace patří také Vysočina. I tam někteří provozovatelé ubytovacích zařízení hlásí plno.

Na letošní prázdniny má už zcela rezervováno například Martina Machková, která provozuje Usedlost Gerstein v Zálesí. „Každý den chodí hodně poptávek,“ popsala.