Českem prošly bouřky, déšť zaplavoval sklepy. Místy vítr trhal střechy

Události: Ochlazení a déšť v Česku (zdroj: ČT24)

Bouře s větrem o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu postupovaly od pondělního odpoledne na jihu Čech přes Šumavu a zasáhly Vysočinu, Ústecký, Liberecký nebo Pardubický kraj. Později během noci se přesouvaly dál na východ. Meteorologové prodloužili výstrahu před sněžením do osmi hodin.

Studená fronta přecházela přes Českomoravskou vrchovinu a východní Čechy na západní Moravu. Pršelo na většině území Čech a místy i bouřilo. Bouřky na jihu Čech a Vysočině byly i velmi silné se silným deštěm a větrem.

Hranice sněžení v západních a severozápadních Čechách klesla už zhruba na šest až sedm set metrů. Déšť a sníh doprovázel také čerstvý vítr, který v nárazech ojediněle dosahoval 70 kilometrů v hodině a v pondělní večer působil na mnoha místech menší škody.

Plzeňský kraj

U několika zaplavených sklepů zasahovali odpoledne hasiči ve Velkých Hydčicích na Klatovsku. Po dešti se obcí prohnala přívalová vlna, která vytvořila ze silnice říčku.

Mluvčí krajských hasičů Petr Poncar uvedl, že zasaženo bylo deset až patnáct objektů. Hasiči se snažili pomocí pytlů s pískem zamezit šíření vody i do ostatních domů, které by mohly být ohroženy.

Řeka Otava, na které Hydčice leží, byla podle starosty Jaroslava Portášika v klidu. „Problém byl rychlý přívalový déšť, který nám sem spláchl vodu z polí. Teď to procházíme, snad s tím nebudou velké problémy,“ řekl v pondělí.

Podle Jany Stacke z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu byly srážky nejsilnější právě v jihovýchodní části regionu, kolem Horažďovic. „Pršet začalo kolem poledne, do současnosti tam spadlo 20 až 40 milimetrů srážek, úhrn může stoupnout až k 50 milimetrům,“ řekla. Nevyloučila, že kvůli dešti mohou krátkodobě vodní toky v oblasti stoupnout na první povodňový stupeň.

Královéhradecký kraj

Silný vítr doprovázený deštěm večer lámal stromy v Královéhradeckém kraji, kde také poškozoval střechy domů. Většina nahlášených případů byla podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové z okresu Trutnov.

„Výstraha meteorologů se potvrdila. Aktuálně máme hlášeno asi 30 událostí v souvislosti se silným větrem. Začalo to kolem 18 hodin. Jde o stromy spadlé na silnice nebo uvolněné části střech. Většina událostí je na Trutnovsku. Nemáme hlášeno žádné zranění,“ upřesnila v pondělí mluvčí.

Hasiči nejčastěji odklízeli ze silnic popadané stromy, pomáhali také se zajišťováním uvolněných střech. Na několika místech spadly stromy do kolejiště. „Třeba u Police nad Metují pomohla místní dobrovolná jednotka s evakuací desítky lidí z vlaku na nádraží,“ doplňuje Götzová.

Večer na hřebenech Krkonoš sněžilo a teploty klesly pod nulu, vyplynulo ze záznamů webových kamer horských bud. Podle meteorologů by v Královéhradeckém kraji přes noc mělo v polohách nad 600 metrů napadnout až pět centimetrů, na horách až 15 centimetrů nového sněhu. V noci od severozápadu srážky ustávaly a ubývalo oblačnosti. Také vítr postupně slábnul.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji silný vítr lámal stromy a kvůli vydatnému dešti voda zatopila několik sklepů. Vichr poškodil také několik střech, jeho nápor nevydržel ani odběrný stan u nemocnice v České Lípě, ten už ale opět funguje.

Do pondělní dvacáté hodiny hasiči evidovali osmdesát výjezdů. Řada silnic byla částečně nebo úplně neprůjezdná kvůli popadaným stromům, odpoledne zastavil silný vítr i provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci.

Hasiči zpočátku nemohli zasáhnout u utržené střechy domu v Petrašovicích na Liberecku. „Kvůli silnému větru tam nelze ustavit výškovou techniku, čeká se, až se počasí zlepší,“ vysvětlila v pondělí jejich mluvčí Lucie Hložková. Na místě museli zatím ponechat také strom, jenž spadl na střechu rodinného domu v Jítravě.

Ústecký kraj

Citelně se ochladilo také v Ústeckém kraji. Ještě v pondělí dopoledne na Cínovci v Krušných horách teploměry ukazovaly 12 stupňů Celsia, během dne se ale ochlazovalo a večer už byly pouhé dva stupně nad nulou, přičemž pocitová teplota se propadla na minus tři stupně Celsia.

Mezi patnáctou a dvacátou hodinou hasičské jednotky v regionu vyjely k 42 událostem, jež způsobil silný vítr. „V okresu Teplice odstraňovali hasiči spadlé stromy na 18 místech. V okolí Krupky, Oseka, Novosedlic, Proboštova, Modlan a Sobědruh,“ popisoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan. 

V Sobědruhách strhnul vítr část plechové střechy na rodinném domu. Ve Vrchoslavi v Krupce utrhl plechy na střeše. V okrese Ústí nad Labem odstraňovali hasiči stromy na sedmi místech, a to ze silnic u Chlumce, Telnice, Homole u Panny, Božtěšic a v Čajkovského ulici v Ústí nad Labem. V Telnici odstranili strom z telefonního vedení. Část stromu spadla také na auto v ústecké městské části Všebořice.

V Tisé v Ústeckém kraji napadl sníh
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

K šesti událostem vyjeli hasiči v okresu Litoměřice. Stromy a větve spadly na vozovku u obcí Těchobuzice, Velemín, Řepčice, Litoměřice-Předměstí a Mšené Lázně.

Na Chomutovsku vyjeli hasiči kvůli počasí pětkrát. Zasahovali u obcí Jirkov, Vysoká Pec a v Chomutově. Na Lounsku odstranili hasiči strom z vozovky u Solopysk. V okresu Most odklízeli hasiči spadlé stromy na čtyřech místech u Litvínova. Na Děčínsku zasahovaly jednotky na dvou místech, a to u Modré a u Kerhartic.

Pardubický kraj

Český hydrometeorologický ústav také varoval před silnými bouřkami na jihovýchodě Čech. „Přes Šumavu se směrem k severovýchodu posunuje pás nebezpečných bouřek, ve kterých se vyskytují nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu,“ oznámili v pondělí pracovníci ústavu.

„Při postupu přes Pardubický kraj dále k severovýchodu budou bouřky slábnout,“ doplnil ČHMÚ. Bouřky mohly na většině území Jihočeského kraje a celé Vysočině rozvodnit hlavně menší toky, zaplavit sklepy nebo vyvracet stromy. Hrozily také škody kvůli bleskům a krupobití.

Do pondělní deváté hodiny hasiči v Pardubickém kraji vyjížděli k několika desítkám zásahů, zejména ke spadlým stromům na silnicích. Postiženo bylo hlavně Orlickoústecko.

Stromy odklízeli hasiči například v Mladkově, Horní Dobrouči, Nekoři nebo Výprachticích v okrese Ústí nad Orlicí. Podobné zásahy měli rovněž v Trhové Kamenici na Chrudimsku nebo Horních Ředicích na Pardubicku. Celkem museli vyjíždět na zhruba tři desítky míst. 

Noční mrazy hrozí až do víkendu

Během nočních hodin srážky pokračovaly. V polohách nad pěti sty metry už často sněžilo, na Moravě a ve Slezsku se sněhové vločky zprvu objevovaly jen v nejvyšších horských polohách. Ve vyšších polohách mohlo napadnout až pět, na horách až 15 centimetrů nového sněhu. Ten mohl být mokrý a mohl tak lámat větve stromů nebo působit komplikace v dopravě, avizují meteorologové.

Ve druhé polovině noci z pondělí na úterý se oblačnost protrhala a vítr zeslábl, přičemž teplota klesala k bodu mrazu. Noční mrazy nebo přízemní mrazíky pak hrozí i během dalších nocí až do pátku, a to v místech, kde se protrhá oblačnost. S větší pravděpodobností to bude platit o severozápadní polovině Česka.

Teploty bod bodem mrazu i sníh komplikují situaci zemědělcům. Ti se obávají například o kvetoucí hrušně. „Ty jsou daleko náchylnější na mráz. Tam stačí minus jedna, minus dva,“ vysvětluje správce sadů Kozlovice Tomáš Svoboda.

Před mrazem se tu zemědělci snaží stromy ochránit parafínovými svícemi, zásoby už ale dochází. „Když nebudou svíce, budeme to stříkat. A tím snad zachráníme část úrody. My ale pořád doufáme, že tahle fronta přejde a že se nebude nic dít,“ doplňuje Svoboda.