Čekejte to nejhorší, slyšeli blízcí nemocného taxikáře od lékařů. Nyní jim děkují, muž žije

UDÁLOSTI: Lékaři se připravovali na nejhorší. Teď doufají, že pacient léčený i remdesvirem by mohl brzy domů (zdroj: ČT24)

COVID-19 má nyní v Česku přes 160 obětí. Není mezi nimi však taxikář, který se nakazil již počátkem března a lékaři se dlouho obávali o jeho život. Nakonec pro něj získali i experimentální přípravek Remdesivir. Muž je stále na přístrojích, ale již může dýchat sám a lékaři doufají, že jej již brzy budou moci pustit domů.

Sám taxikář Robert Markovič, který se nakazil nemocí COVID-19 způsobenou novým typem koronaviru již v první polovině března – tedy v době, kdy děti ještě chodily do školy a o prvních omezeních se teprve diskutovalo – poděkoval lékařům v emotivním videu v úterý. Následně se k díkům připojila i jeho rodina. Taxikářův syn Marek Markovič jej spatřil poprvé více než po měsíci.

Muž, jehož složitá cesta do Všeobecné fakultní nemocnice se později ocitla pod drobnohledem – nejprve jej přijali v Thomayerově nemocnici a s argumentem, že nemá cestovatelskou anamnézu, jej zprvu neotestovali na COVID-19, přičemž nemocnice odmítla, že by kdokoli pochybil – se potýkal se selháním orgánů. Fungovat přestávaly jeho plíce, ledviny i srdce.

„Doktoři řekli, že máme čekat to nejhorší,“ vzpomíná Marek Markovič. Jedním dechem ale dodává: „Dnes je tomu úplně jinak – on se z toho dostal.“ Nyní již pacient dýchá sám, i když stále jen s podporou hadičky s kyslíkem.

Lékaře, sestry a další lidi, kteří se o něj v nemocnici starají, nazval anděly. „Dennodenně nastavují svůj krk, přitom vědí, jak je to nakažlivé,“ podotkl Robert Markovič. Koronavirovou infekci prodělala i jeho rodina, syn byl týden i v nemocnici. „Kašlal jsem, dusil jsem se, tak jsem si pak sám zavolal sanitku,“ vzpomíná Marek Markovič. Již ale absolvoval dva testy, které potvrdily, že se viru zbavil.

Naopak jeho otec podle vedoucího lékaře kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice Martina Balíka stále potřebuje nemocniční péči.

„Potřebuje rozumně nastavenou výživu a rehabilitaci a potřebuje postupné doléčení infekce, kterou má,“ ozřejmil Balík. Přesto lékaři věří, že již brzy budou moci svého pacienta, který dostal i experimentální přípravek Remdesivir, propustit do domácího ošetřování.