Lékař z olomouckého urgentu se nakazil koronavirem. Do karantény musí patnáct dalších doktorů

Novým koronavirem se v Olomouci nakazil lékař Urgentního příjmu v tamní fakultní nemocnici. Informoval o tom server iDnes.cz s tím, že do karantény musí nyní všichni pacienti i zdravotníci, kteří s mužem přišli do kontaktu. Nákazu potvrdilo i vedení nemocnice. Nezávisle na něm se nakazil i lékař z nemocnice Břeclav. V Mariánských Lázních se koronavirem nakazil hasič, do karantény musí celá jeho stanice. Hygienici pátrají po lidech, kteří se účastnili stejného plesu jako nakažený muž.

Nákazu u lékaře z Urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) potvrdil i ředitel zdravotnického zařízení Roman Havlík. „Testy vyšly pozitivně a děláme standardní opatření, tedy izolujeme personál i pacienty, kteří byli v kontaktu a půjdou do karantény,“ řekl ředitel nemocnice Roman Havlík. Kvůli kontaktu s nakaženým lékařem je v karanténě 50 až 60 pacientů, 15 zdravotníků a 7 příbuzných a přátel.

Karanténa se podle ředitele nemocnice bude týkat zhruba patnácti lékařů a stejného počtu pacientů. „Je to velký zásah do chodu urgentního příjmu i traumatologie. Musím poděkovat všem pracovníkům, že jsou nad rámec svých povinností velmi obětaví. Dělají maximum,“ uvedl v ČT Havlík.  

Vedení zdravotnického zařízení zároveň uklidňuje, že pacientů se opatření na urgentním příjmu a traumatologii nijak nedotkne. Nemocnice údajně zajistí personál z jiných oddělení. „Dochází k významnému omezení veškerých plánovaných operací a ambulatních vyšetření,“ doplnil Havlík.

Premiér Andrej Babiš s ředitelem Fakultní nemocnice v Olomouci mluvil, ten ho ujistil, že případ nakaženého lékaře nenaruší provoz nemocnice. „V pondělí se navíc setkáme s 11 klíčovými nemocnicemi. Chceme vytvořit speciální místo pro nemocné s koronavirem. Někteří ředitelé uvažují o odložení klasického provozu v nemocnicích, čímž by se vytvořil prostor pro takové případy,“dodal.

Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk v sobotu na svém twitterovém účtu informoval o tom, že v kraji v sobotu výrazně přibylo potvrzených případů. Zatímco v pátek hygienici evidovali sedm případů nákazy, sobotní výsledky testů číslo zvýšily na 21.

Nakažený je i lékař v Břeclavi

Osmým nakaženým koronavirem v Jihomoravském kraji je lékař z nemocnice v Břeclavi. Potvrdila to vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek i ředitel nemocnice Břeclav Petr Baťka.

„Jedná se o lékaře původem ze Slovenska, který na Slovensku trvale žije a do Břeclavi dojíždí do práce. Otestovat se nechal včera ve Fakultní nemocnici Brno a odjel domů do Bratislavy, kde je v domácí izolaci,“ řekl Baťka.

Lékař pracuje na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO) a hygienici v současnosti testují všechny jeho kolegy. „Vzhledem k povaze oddělení, kde jsou zvýšená hygienická opatření a všichni neustále nosí ochranné pomůcky, nebudeme po dohodě s hygieniky vyhlašovat karanténu,“ uvedl Baťka s tím, že zatím není jasné, kde se lékař koronavirem nakazil. 

UDÁLOSTI: Přehled sobotních informací o pandemii koronaviru v Česku a zahraničí (zdroj: ČT24)

V Mariánských Lázních musí do karantény celá hasičská stanice

Pozitivní výsledek testu na nový typ koronaviru zaznamenali lékaři u hasiče z Mariánských Lázní. Zřejmě se nakazil na plese: krajští hygienici proto vyzývají účastníky plesu, který se konal 7. března v hotelu Chateau Monty v Mariánských Lázních, aby neprodleně požádali své obvodní lékaře o nařízení dvoutýdenní karantény.  

Kromě toho míří do karantény také všichni příslušníci hasičské stanice v Mariánských Lázních, kontaktovat mají své lékaře. Na dobu minimálně čtrnácti dnů nebude nikdo z příslušníků ve službě. Stanice Mariánské Lázně je nyní uzavřena.

„Od soboty zajišťuje požární ochranu ve městě a okolí stanice HZS Karlovarského kraje z Chebu, je dohodnuta mezikrajská pomoc od kolegů z Plzeňského kraje ze stanice Tachov, využívány budou v případě mimořádných událostí rovněž jednotky sborů dobrovolných hasičů,“ popsal opatření mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

V prostorách stanice Mariánské Lázně bude provedena důkladná dezinfekce, a to jak zázemí samotné stanice, tak veškeré techniky, věcného vybavení a výstroje. Dezinfekci provedou příslušníci HZS Karlovarského kraje svými prostředky. Poté bude na stanici Mariánské Lázně opět obnovena služba hasičů složená z ostatních stanic.