V Evropě nejsou podmínky pro vznik ohniska koronaviru jako ve Wu-chanu, říká hlavní hygienička

90’ ČT24: Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová o koronaviru (zdroj: ČT24)

Pro vznik takového ohniska koronaviru jako v čínském Wu-chanu nejsou v Evropě podmínky, říká hlavní hygienička Eva Gottvaldová, která byla hostem pořadu 90′ ČT24. Podle ní se může stát, že nákaza zasáhne i Česko. Všechna dosud testovaná podezření v ČR jsou však negativní, informovala v úterý večer.

„Všechny dosud testované vzorky jsou negativní, tedy i případ z Bulovky i Pardubice,“ uvedla hlavní hygienička v pořadu 90′ ČT24. V jednom případě zatím výsledky testu nejsou známy.

„Jediné výsledky, na které ještě čekáme, je Ostrava, kde byly doručeny do laboratoře pozdě, takže ty budou otestovány až během zítřejšího (středečního) dopoledne,“ doplnila. Už od pondělí je v domácí izolaci třicetiletý muž, který se nedávno vrátil z Pekingu. O den později se přišla otestovat i jeho partnerka, která měla příznaky chřipky. 

Řada z testovaných případů byla chřipka

Hlavní hygienička upozornila, že šíření koronaviru ve světě se kryje s chřipkovým obdobím na severní polokouli.

„V současné chvíli máme tady chřipkovou sezonu, minulý pátek byl překročen epidemický práh ve třech krajích, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, ale celá řada z těch případů, která byla teď testována, tak se v konečném výsledku ukázalo, že se jedná o chřipku,“ uvedla.

Potvrzený případ nejblíže od českých hranic tak zůstává v Bavorsku. Podle hygieničky se může stát, že nákaza koronavirem zasáhne i Česko, nicméně nebude se šířit tak masivně jako v Číně.

„To, že by u nás vzniklo takové ohnisko, jako je ve Wu-chanu, pro to tady nemáme podmínky,“ zdůraznila. „Je třeba si uvědomit, jaký je původ toho viru, jak vzniká tato zoonotická infekce (přenášená ze zvířat na člověka – pozn. red.), a opravdu v České republice nebo obecně v Evropě podmínky pro vznik takového ohniska nemáme,“ říká Gottvaldová.

Dva čeští studenti, kteří jsou v čínském Wu-chanu, městě uzavřeném kvůli šíření koronaviru, by se mohli do konce ledna vrátit do vlasti. Oznámil to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), podle kterého česká diplomacie dohodla jejich evakuaci spolu s francouzskými občany. Po příletu budou studenti ještě v karanténě, a to dva týdny.

„Pokud jim bude umožněn návrat, budou muset dodržet tato pravidla. Z epidemiologického hlediska jde o pravidla velmi logická,“ říká hlavní hygienička o karanténě.