Francouzi evakuují z izolovaného Wu-chanu dva české studenty. Až přiletí, zůstanou dva týdny v karanténě

Události: Lékaři v Česku testovali na koronavirus další pacienty (zdroj: ČT24)

Dva čeští studenti, kteří jsou v čínském Wu-chanu, městě uzavřeném kvůli šíření koronaviru, by se mohli do konce ledna vrátit do vlasti. Oznámil to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), podle kterého česká diplomacie dohodla jejich evakuaci spolu s francouzskými občany.

„Francie akceptovala naši žádost, že by zajistila jejich evakuaci spolu s francouzskými občany. V tuto chvíli se jedná o tom, jak bude logisticky přesun probíhat,“ uvedl ministr Petříček. Upřesnil, že se vrátí dva ze čtyř českých občanů, o kterých je známo, že ve Wu-chanu pobývají. Zbylí dva podle něj nemají zájem město opustit.

Dvojice studentů, kteří se chtějí vrátit do Česka, by mohla z Wu-chanu odcestovat v polovině týdne. Po příletu ale budou ještě v karanténě, a to dva týdny. „To je nutné s ohledem na prioritu, aby se nákaza dál nešířila,“ vysvětlil šéf české diplomacie.

Nic se přitom nemění na tom, že žádný Čech zatím wuchanským koronavirem neonemocněl. Petříček uvedl, že Vietnam potvrdil, že se jím nenakazil ani český občan hospitalizovaný v této zemi. „Přišla potvrzující informace, že jeho testy byly negativní, čili nedošlo potvrzení nakažení koronavirem,“ řekl.

Koronavirus se začal loni šířit právě z Wu-chanu. Celosvětově je přes čtyři tisíce případů onemocnění, většina v Číně. Nemoci zároveň podlehlo více než sto lidí. Wu-chan byl ve snaze zabránit šíření nemoci ve druhé polovině ledna izolován, od 23. dne měsíce lidé nemohou město opouštět, cestovat není možné po zemi ani letecky. Některé státy poté začaly připravovat evakuaci svých občanů.