Balda spáchal teroristický čin. Nejvyšší soud odmítl skutek překvalifikovat

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jaromíra Baldy, který dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. NS zveřejnil rozhodnutí na úřední desce. Baldovo dovolání mířilo proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Terorismus je hrozbou pro demokracii, svobodný výkon lidských práv, hospodářský i společenský rozvoj, stojí v rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce.

Podle obhajoby mohl být Balda souzen jen za obecné ohrožení, nikoliv za terorismus, s tím ale NS nesouhlasil. „Ve shodě se státním zástupcem a rozsudky nižších soudů Nejvyšší soud konstatoval, že zde byly jednoznačně naplněny znaky zvlášť závažného zločinu teroristického útoku,“ uvedl mluvčí NS Petr Tomíček.

Soud připomněl, že Balda vystavil cestující a osádku vlaku nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví po případném vykolejení. „Takovými útoky, lokalizovanými do nepřehledného místa trati, chtěl současně závažným způsobem zastrašit obyvatelstvo, když předstíral (letáky pohozenými na místě činu), že se jedná o akt islamistických teroristických skupin,“ uvedl Tomíček.

Dva stromy, dvě železniční nehody

Jaromíru Baldovi pražský vrchní soud v dubnu pravomocně potvrdil čtyřleté vězení. Jedenasedmdesátiletý muž v roce 2017 pokácel dva stromy na vlakové koleje a způsobil tím dvě nehody vlaků, při nichž se jen shodou náhod nikdo nezranil.

Sympatizant hnutí SPD chtěl své skutky svést na muslimské migranty, a vyvolat tak ve společnosti strach z migrační vlny.

Baldův obhájce se u soudů nižší instance domáhal toho, aby namísto teroristického útoku zvolily „přiléhavější kvalifikaci“ – v úvahu by podle něj připadalo obecné ohrožení. Tomu ale soudci nepřáli sluchu a kvalifikace terorismu v posouzení Baldových skutků zůstala.

Prášky, zprávy, politici, tíseň

„Vážená soudní stolice, nejsem terorista, nejsem vrah. Měl jsem jenom strašnej, živočišnej strach o milované české plémě, české lidičky a české písničky,“ řekl u odvolacího soudu Balda.

„Konal jsem pod tehdejšími účinky prášků proti vysokému tlaku, které člověka stísňují. Do toho přišly zprávy v televizi a vyjádření některých našich vrcholných představitelů. Toto všechno na mě silným způsobem působilo,“ dodal doposud bezúhonný důchodce, který na konečný verdikt čekal ve vazbě. Jeho obhájce v úterý uvedl, že s Baldou zváží, zda požádají o jeho podmíněné propuštění.

Seniorovi původně hrozilo pět až patnáct let odnětí svobody. Středočeský krajský soud mu letos v lednu při prvním rozsudku ve shodě s přáním státního zástupce uložil trest pod spodní hranicí sazby kvůli tomu, že Baldova příčetnost byla při obou skutcích zmenšená. Muž podle psychiatra trpí organickou poruchou osobnosti, která ovlivňuje jeho chování a mimo jiné mu zhoršuje úsudek.

První český terorista se angažoval pro SPD

První náraz vlaku do pokáceného stromu se stal počátkem června 2017 mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, druhý o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. V prvním vlaku bylo deset lidí, ve druhém devět. Nikdo z nich se nezranil.

Podle expertů ale neměli strojvedoucí osobních vlaků šanci včas zastavit ani při použití rychlobrzdy. Do kmenů vlaky narazily rychlostí 74 a 67 kilometrů v hodině. České dráhy vyčíslily způsobenou škodu na 155 tisíc, Správa železniční dopravní cesty na dalších 63 tisíc korun. Škodu musí Balda uhradit.

Balda, první člověk v Česku odsouzený za teroristický útok, se k činům doznal. V okolí pokácených stromů zanechal letáky se zvoláním „Alláhu akbar!“ (arabsky Bůh je veliký). Další obdobné tiskoviny, v nichž se snažil špatnou češtinou vzbudit zdání, že je psali vyznavači islámu, pak rozesílal do schránek a rozvěšoval na veřejných prostranstvích.

V dovolání Baldovi nepomohlo ani tvrzení, že letáky měly „zjevně naivní text“. Nejvyšší soud citoval pasáže, ve kterých se píše o semtexu, zbraních s laserovou optikou nebo zabití všech nevěřících.

Jedním z důkazů proti Baldovi byly i odposlechy jeho telefonátů s členkou mladoboleslavské buňky hnutí SPD. V hovoru plném vulgarismů se zmínil mimo jiné o tom, že „to chce vzít Molotovův koktejlek malinký“ a hodit ho na lidi, kteří „tu nosí arabské kutny“.

Hovořil také o potřebě „vybombardovat Prahu, aby byla menší, aby se těch lidí tam tolik nevešlo“, kvůli slabým volebním výsledkům SPD v hlavním městě. Senior podpořil hnutí také finančně a před volbami se podílel i na jeho kampani.