Kamiony si dál budou zkracovat cestu přes Lázně Bohdaneč. Zákaz vázne kvůli silniční rošádě

Kamiony dál jezdí přes Lázně Bohdaneč (zdroj: ČT24)

Centrem města Lázně Bohdaneč budou dál projíždět kamiony. Vázne tam převod silnice ze státu na Pardubický kraj, který z ní plánuje udělat komunikaci druhé třídy a vykázat z ní kamiony. Kraj chce ale silnici převzít, až ji stát opraví a vyřeší majetkoprávní vztahy s vlastníky pozemků. To potrvá zřejmě další rok. Jde o vůbec první případ v historii, kdy stát převádí desítky kilometrů silnice první třídy na kraj.

Cestu z dálnice do Pardubic si kamiony běžně zkracují přes Lázně Bohdaneč, centrem města tak denně projede asi dvacet tisíc aut. Kraj kvůli tomu chce komunikaci převzít, udělat z ní silnici druhé třídy a osadit ji značkami, které kamionům zakážou vjezd.

To ale zatím kvůli tomu, že není vyřešeno majetkoprávní vypořádání, udělat nemůže. „Dokud to nebude vyřešeno, tak bohužel nejsme schopni přebírat problémy za stát,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

A tak zatím ani úředníci nemohou odsouhlasit plánované dopravní značení. „Dokud silnici nepřevezme kraj a nezařadí ji do kategorie druhé třídy, nemůže nás požádat – jako vlastník – o změnu dopravního značení,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Silnice se bude opravovat

Pardubický kraj dostal od státu na úpravu silnice čtvrt miliardy korun. Z nich se chystá vybudovat nový asfalt, bezpečnostní ostrůvky a rekonstruovat mosty. Stavební práce by měly začít na jaře. Některé úpravy ale na silnici zajistí sám stát. Podle ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslava Němce jde hlavně o velké stavební objekty.

Na zákaz kamionové dopravy čekají obce a města na trase už léta. „Nechceme, aby se opakovala situace, kdy tady dochází ke smrtelným dopravním nehodám,“ říká starosta Lázní Bohdaneč Vladimír Šebek (Změna pro Bohdaneč). Zákaz kamionů na silnici 1/36 by mohl začít platit na konci příštího roku.