Od prosince začne zákaz předjíždění kamionů na dvou úsecích D1. Pak bude míst přibývat

Ministerstvo chce na řadě míst zakázat předjíždění kamionů (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra připravilo seznam 46 dálničních úseků, kde chce zakázat předjíždění. Vychází ze zkušeností dopravních policistů v jednotlivých krajích. Zákaz by se měl většinou vztahovat na kamiony nad 12 tun, výjimečně i na menší nákladní auta. Návrh ale ještě musí projít resortem dopravy. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že se s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a policií dohodli na zavedení zákazu na dvou asi třicetikilometrových úsecích D1 už 1. prosince.

„Na základě jednání s panem Hamáčkem a s policií zavedeme zákaz předjíždění kamionů směr Brno od 79. kilometru do 103,5. kilometru a směr Praha od 133,5. kilometru do 104. kilometru. To bude zákaz předjíždění od 1. 12.,“ řekl Babiš.

„Je zcela zjevné, že takovéto předjíždění omezuje a brzdí provoz a v nejhorším případě může vést i k havárii,“ upozorňuje mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Nejvíc zákazů chce ministerstvo vnitra na D1. Na třech proudech těsně u Prahy by kromě kamionů nad 12 tun navíc nesměla do levého pruhu taky vozidla nad 3,5 tuny. „Je to odpověď na požadavek veřejnosti na vyšší plynulost dopravy, tak aby kamiony neblokovaly předjížděním levý pruh,“ vysvětluje ministr Hamáček.

Místa vybírala policie podle toho, kde je hustý provoz nebo třeba kopcovitý terén s mírným stoupáním. Sdružení dopravců se záměru nebrání. „Je to rozhodně lepší než nějaké paušální zákazy. Každé zavedení zákazu ale bude vyžadovat kontrolu, aby ten zákaz byl vůbec dodržován,“ upozorňuje mluvčí sdružení ČESMAD Martin Felix.

Navrhované úseky se zákazem předjíždění kamionů
Zdroj: ČT24

Dopravní policie slibuje, že se na kontroly zaměří. „Sankce za tento přestupek je v rozmezí pěti až deseti tisíc korun, zákaz činnosti od půl do jednoho roku a sedm bodů,“ upřesnil její šéf Jiří Zlý.

Návrh musí ministerstvo vnitra poslat nejdřív resortu dopravy. Ten už schválil jiné opatření zakazující předjíždění kamionů v některých úsecích na D1. Platit bude od prosince do konce února.

„Bude to formou proměnných značení, to znamená podle aktuálních klimatických podmínek se dá aktuálně zákaz předjíždění kamionů,“ uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Resort tak reaguje i na loňský prosincový kolaps na D1.