Po stopách Václava Havla. Před třiceti lety zachytily kamery zákulisí jednoho z klíčových dní revoluce

Události: Jeden den Václava Havla (zdroj: ČT24)

Na začátku prosince 1989 chtělo Občanské fórum (OF) ukončit období stávek a demonstrací. Premiér Ladislav Adamec měl dostat čas na další kroky. Obměnil ale vládu v poměru patnáct komunistů ku pěti nekomunistům, což Fórum nepřijalo. Zákulisí tehdejšího dění zachytila kamera Originálního videojournalu, která 3. prosince 1989 doprovázela Václava Havla.

Jeden z klíčových revolučních dní začal pro budoucího prezidenta Václava Havla za přítomnosti kamer. Do jeho bytu se i v neděli ráno snažili proniknout zahraniční novináři. 

Havel v průběhu celého 3. prosince upravoval provolání, které mělo zaznít po Televizních novinách. Plánoval, že by se Občanské fórum stáhlo do kontrolní role a dalo komunistům poslední týden na splnění požadavků. Mezi ně patřilo udělení amnestie pro politické vězně a abdikace prezidenta Gustava Husáka. 

Zvrat v podobě obměny vlády

Divadla s plánem souhlasila a ukončila stávku, Havel ale ještě potřeboval přesvědčit studenty. Debatu s jejich zástupci ovšem přerušila informace, která zcela změnila další strategii OF. Týkala se toho, že premiér Adamec představil svůj zrekonstruovaný kabinet.  

Záběry Originálního videojournalu ukazují, jak hudebník a tehdejší zprostředkovatel jednání mezi OF a vládou Michael Kocáb přečetl jména patnácti komunistických a pěti nekomunistických ministrů. Občanskému fóru také vyřídil vzkaz premiéra Adamce, že jde o dočasné řešení.  

V dalších hodinách tak hledali zástupci Občanského fóra v Laterně Magice slova, kterými by na vládu patnácti ku pěti zareagovali. Pro veřejnost i opozici byla totiž nová Adamcova vláda velkým rozčarováním. 

„Poprvé reagujeme na skutečnost, že určité naše požadavky nebyly splněny. Poprvé! A musíme bedlivě vážit, abychom nepřepjali své síly a zároveň abychom neustoupili,“ řekl během debaty svým kolegům tehdejší člen krizového štábu OF Petr Pithart. 

Havel se stáhl do herecké šatny a do provolání doplňoval připomínky, které mu posílali členové koordinačního centra.

Ultimátum OF zaznělo na Koncertu pro všechny slušný lidi

Po dokončení textu dostal Havel kalciovou injekci a odjel na Koncert pro všechny slušný lidi do sportovní haly na pražském Výstavišti, kde, stejně jako v televizním vysílání zaznělo ultimátum revolučního uskupení. 

„Nepochopí-li soudobá moc volání této chvíle, vyzveme k další manifestační generální stávce na pondělí 11. prosince,“ prohlásil tehdy moderátor Koncertu pro všechny slušný lidi Jiří Černý. 

V dalších dnech opozice začala hledat vlastní kandidáty do politických funkcí. Na podporu požadavků Občanského fóra se 4. prosince opět zaplnilo Václavské náměstí.