Hasicí přístroje a v nich pervitin. Policisté dopadli skupinu vyrábějící drogy pro Německo

Národní protidrogová centrála zadržela skupinu dvanácti lidí, která vyráběla drogy v řádech desítek kilogramů a obchodovala s nimi. Pervitin a marihuana vyrobené a zobchodované touto skupinou představovaly významný zdroj pro pokrytí poptávky zejména v Karlovarském kraji a v Durynsku a Bavorsku. Drogy vyváželi v hasicích přístrojích. Čtyři ze zadržených lidí policie obvinila, hrozí jim 12 let vězení.

V čele skupiny, kterou tvořili převážně Češi, stáli dva hlavní organizátoři s trestní minulostí. V Karlovarském kraji si skupina pronajímala domy, kde během jednoho cyklu dokázala vyrobit až šest kilogramů pervitinu. Při domovních prohlídkách policie zajistila mimo jiné přes devět milionů korun a zbraně.

Skupina využívala několik domů a bytů a kompletní mobilní laboratoř. „Není pochyb o kontaminaci všech používaných objektů. Umístění odpadů z výroby je předmětem vyšetřování, nicméně lze předpokládat, že toxické látky skončily v kanalizaci či jako nelegální odpad v životním prostředí,“ uvedla protidrogová centrála.

Peníze zajištěné při policejním zásahu
Zdroj: Národní protidrogová centrála

S jedním hasicím přístrojem mohli převést asi půl kilogramu pervitinu

K vývozu pervitinu skupina používala „velmi důmyslný úkryt“ uvnitř hasicích přístrojů. „Hasicí přístroje byly upravené tak, aby v nich část hasicí směsi zůstala a při případné kontrole působily jako neporušené a funkční. V jednom přístroji bylo možné převézt zhruba půl kilogramu látky,“ popsala policie.

K výrobě marihuany pachatelé dlouhodobě využívali síť pěstitelů, kteří se pravidelně v pěstebních stanech v bytech starali o desítky rostlin vysokopotentního konopí. Rostliny pak prodávali k dalšímu zpracování, marihuana rovněž končila u uživatelů v Česku a Německu.

Závěrečné fáze operace nazvané Princezna se účastnilo 150 policistů, ale také celníci a hasiči. Při 20 domovních prohlídkách a 22 prohlídkách jiných prostor v Karlovarském kraji a v Německu policie zajistila přes devět milionů korun, šest nelegálně držených střelných zbraní, mobilní laboratoř k výrobě pervitinu, zařízení k pěstování konopí, kilogram pervitinu, kilogram extáze a tři kilogramy sušiny marihuany.