Do Agrofertu dál tečou dotace od státu, upozornili Piráti

Do Agrofertu dál míří dotace od státu, upozornili Piráti (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) podle Pirátů nadále schvalují dotace pro koncern Agrofert.  Firma podle mluvčího postupuje podle zákona a má stejné podmínky jako ostatní.

Ministerstvo spolu s fondem tak nepřistoupily ke kroku Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) či Státního fondu životního prostředí (SFŽP), které v návaznosti na předběžné auditní zprávy Evropské komise (EK) o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) finanční podporu pro holding neschvalují. 

Pirátský předseda Ivan Bartoš v červenci oslovil osm úřadů a požádal je, aby stejně jako tehdy SZIF zastavily proplácení dotací Agrofertu. „Proplácení dotací mělo být dle Pirátů zastaveno zvlášť poté, co byla zveřejněna předběžná auditní zpráva Evropské komise. Během posledních dvou měsíců MPO schválilo finanční podporu ve výši 13,5 milionu korun pro společnost z koncernu Agrofert a rovněž PGRLF schválil finanční podporu pro dceřinou společnost Agrofertu,“ uvedli Piráti.

Podpora MPO má směřovat do Výzkumného ústavu organických syntéz, u PGRLF jde o smlouvu o podpoře Zemědělské společnosti Třebívlice. „Na základě návrhu auditní zprávy nemůže ministerstvo průmyslu a obchodu přijmout plošná opatření ke zjištěním, která se uvádějí v návrhu,“ uvedla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Podle ní EK sama tvrdí, že návrh obsahuje předběžná zjištění, závěry a doporučení auditorů EK, která se mohou změnit na základě připomínek a dodatečných informací od národních orgánů.

Agrofert má ke zprávě Evropské komise „řadu výhrad“

Agrofert premiér Babiš v únoru 2017 vložil do svěřenských fondů kvůli platnosti novely o střetu zájmů. Podle mluvčího Karla Hanzelky firma postupuje podle zákona a má, co se týká dotací a veřejných zakázek, stejné podmínky jako ostatní.

„K předběžné auditní zprávě EK máme řadu výhrad. Je v ní mnoho nepřesností, nepravdivých tvrzení a nesprávných právních hodnocení. Navíc auditoři mylně posuzovali i období, kdy pan Babiš nebyl v žádné exekutivní funkci. Stranou necháváme fakt, že se nás ani na nic nezeptali. Zpracováváme pro úřady materiál, kde všechny závěry auditorů vyvrátíme. Věříme, že se prokáže, že jsme postupovali a i nadále postupujeme zcela v souladu se zákony,“ uvedl Hanzelka.

Babiš je podle návrhu auditní zprávy, kterou zveřejnila média, kvůli vyplácení dotací ve střetu zájmů, má stále vliv na svou bývalou firmu Agrofert a jako premiér také na použití peněz EU. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti odmítl možnost, že vracení peněz hrozí. Zatímco tento návrh byl už zveřejněn i v neoficiálním českém překladu, druhý, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média.

Nedostala jej ani dočasná senátní komise k vyhodnocení auditů. Ministerstva se odvolávají na to, že na základě nařízení EK předběžné audity vydat nemohou.