Za zápach v Krušných horách mohou i Němci, ukázal dvouletý výzkum

Události: Za zápach v Krušných horách mohou i Němci (zdroj: ČT24)

Dvouleté pátrání po zdrojích nepříjemného zápachu nad Krušnými horami je u konce. Podle výzkumníků za něj můžou jednak české chemické závody, vina je ale i na německé straně. S výsledky teď experti seznámí obyvatele.

„Když vane vítr přes hory, tak přináší skutečně šedivé zplodiny,“ říká Hartmut Bauer, obyvatel obce Seiffen, která leží v Krušných horách hned za česko-německou hranicí na půli cesty mezi Mostem a Saskou Kamenicí.

Za šedými skvrnami na zdi jeho domu podle Bauera stojí smog z Česka. Další si zase stěžují na zdravotní potíže. „Když to hodně smrdí, mám žaludeční problémy,“ popisuje obyvatelka krušnohorské obce Deutscheinsiedel Marina Pflubeilová. 

Během posledních tří zim si obyvatelé německé části Krušných hor na zápach z Česka, kterému říkají „česká mlha“, stěžovali 860krát. Zápach se podle nich objevuje, jen když vítr fouká z jihovýchodu. Hned pod kopci je řada chemických továren.

Zápachu Němci říkají „česká mlha“
Zdroj: ČT24

Rozbor zjistil 57 zapáchajících chemikálií

Vzduch proto hlídali na obou stranách hor školení čichači. „Cítila jsem benzin, neměla jsem žádné příznaky,“ popsala v únoru 2017 školená čichačka z Litvínova Lucie Dvořáková. Když byl zápach silný, odebrali i vzorek. Našli v něm v malých koncentracích 57 zapáchajících chemikálií. „V žádném případě nemohly způsobit akutní problémy,“ říká Eva Rychlíková ze Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem.

Naměřené látky byly většinou na každé straně hranice jiné. Zápach z Čech se přes hory dostával třikrát až pětkrát za zimu. U ostatních případů jsou v podezření německé malé místní podniky, ale také přímo domácnosti. Odborníci proto řešili, odkud vítr fouká – někdy se ukázalo, že právě z Německa.

Úřady teď začínají obyvatele seznamovat se závěry. Oslovení Němci je ale spíš odmítají. „My tady v Německu nemáme v okolí žádný průmysl,“ brání Sasko Hartmut Bauer.

„Příspěvek (ke znečištění a zápachu) sice nedáváme tak velký, jak si oni myslí, ale problém máme tady dole,“ upozorňuje Jana Moravcová z ústeckého Zdravotního ústavu. Výzkum také prokázal větší nemocnost v době, kdy je vzduch znečistěný prachem z kamen nebo výfukových plynů.