Pach zkažených vajec trápí lidi na německé straně Krušných hor. Zdroj je podle nich v Česku

Začíná česko-německé pátrání po původu zápachu v Krušných horách (zdroj: ČT24)

Obyvatelé na saské straně Krušných hor si stěžují na nepříjemný chemický odér připomínající zkažená vejce. Mají jasno v tom, že pochází z Česka. Stížnosti se podle českého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) opakují už více než 14 let. Ústecký kraj kvůli zápachu koupil i nové měřicí přístroje za čtyři miliony korun, které mají pomoci zdroj pachu odhalit.

Na pach si stěžují obyvatelé hlavně pěti německých vesnic a měst v Krušných horách, a to jen když fouká vítr z Česka. Nejvíc je trápí na podzim a v zimě. Říkají tomu česká mlha.

Pod horami na české straně se sice nachází řada chemických továren, žádná ale podle současných měření limity neporušuje. Zdroj zápachu tak zůstává stále neznámý. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce po něm pátrala jak Česká inspekce životního prostředí, tak firmy z litvínovského Chemparku.

Zápach v Krušných horách
Zdroj: ČT24

„Nejzajímavější je, že vždycky když i v krátké době, kdy to v Německu bylo pozorováno, tam přijeli pracovníci inspekce, Unipetrolu nebo dalších podniků, nikdy nic necítili,“ řekl Brabec. Na spolupráci při hledání se dohodli český ministr životního prostředí se saským protějškem Thomasem Schmidtem.

Původ zápachu mají pomoci odhalit mobilní přístroje i čichači

Nově teď situaci budou hlídat takzvaní čichači – dvacet lidí na obou stranách hranice. Mají zápach poznat a nahlásit. Začnou fungovat i mobilní měřicí přístroje. „Dokáží zachytit ultrajemné částice. Počítáme s tím, že je budeme průběžně přemisťovat,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

My nemáme důvod nevěřit německým sousedům, že se to tam vyskytuje, ale způsob toho přenosu je čím dál záhadnější.
Richard Brabec

Popisovaný jev už delší sobu sledují meteorologové. I podle nich je záhadný. Vztahuje se pouze na část území. Například obec České Klíny leží jen pár kilometrů od hranic s Německem, ale odsud žádné stížnosti na zápach nepřicházejí. Chemikálie podle odborníků může vznikat i mísením s jinou až v oblasti nad horami.