Kupce odvolali z čela Českých drah. Nesouhlasí a chce se bránit právní cestou

Miroslava Kupce odvolala dozorčí rada Českých drah z funkce předsedy představenstva, skončil i jako člen představenstva a generální ředitel. Rada tak učinila, přestože ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) před jejím jednáním naznačil, že by očekávaný Kupcův konec ještě nastat nemusel. Dočasně povede dráhy místopředseda představenstva Radek Dvořák, nového generálního ředitele pak chce Kremlík vybrat ve výběrovém řízení. Kupec odmítá obvinění z protiprávního jednání a chce se bránit právní cestou. Výsledky své práce v čele podniku hodnotí pozitivně.

Loni v září nechal tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) vyměnit generálního ředitele a předsedu představenstva Českých drah – po necelých čtyřech letech skončil Pavel Krtek a nahradil jej Miroslav Kupec. Ten ale vydržel jen osm měsíců a nyní – zhruba měsíc po nástupu nového ministra – končí. Dozorčí rada ho pěti hlasy z osmi odvolala z postu předsedy představenstva, pak skončil i jako generální ředitel společnosti a člen představenstva.

Předseda dozorčí rady Karel Pospíšil řekl, že rada reagovala na informace od řídícího výboru, který v drahách – stoprocentně vlastněných státem – zastupuje akcionáře. „Stanovisko se opíralo o informace, které byly důvěrného charakteru. My jsme o nich zevrubně hovořili asi dvě hodiny. Nakonec došlo k hlasování, na základě něhož byl pan Kupec odvolán,“ uvedl Pospíšil s tím, že o podrobnějších údajích „se nedá informovat do médií“.

Předseda dozorčí rady: Důvody pro odvolání Kupce byly důvěrného charakteru (zdroj: ČT24)

Ve stanovisku dozorčí rady je uveden jako důvod odvolání ředitele drah „ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení“.

Představenstvo zůstalo bez předsedy, ze tří jeho zbylých členů vybrala dozorčí rada místopředsedu, kterým se stal Radek Dvořák. Ten se přitom do představenstva dostal loni v nouzi – když po rozsáhlé personální obměně zůstalo jen dvoučlenné. Nyní ale bude pověřen řízením do výběru nového generálního ředitele. Kromě Dvořáka zůstávají v představenstvu Patrik Horný a Michal Vereš.

Nového ředitele určí výběrové řízení

Již v minulém týdnu napsal web Zdopravy.cz, že by se novým šéfem drah mohl stát náměstek ministryně pro místní rozvoj Vladimír Nebeský. Sám Kupec to potvrdil v rozhovoru pro Novinky.cz.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík takovou výměnu ale před pondělním jednáním dozorčí rady ČD vyloučil. „Zcela musím odmítnout jakékoli spekulace, že by pan Nebeský měl být na pondělním jednání dozorčí rady zvolen šéfem ČD,“ uvedl Kremlík.

Novou hlavu drah chce ministr nalézt v otevřeném výběrovém řízení. „Jednoznačně jsem řekl, že nový šéf Českých drah vyjde z otevřeného, transparentního výběrového řízení. To je úkol, který jsem uložil svým náměstkům, a chci, aby zabezpečili jeho splnění prostřednictvím předsedy dozorčí rady,“ řekl Kremlík. Podle Karla Pospíšila budou dráhy ve výběrovém řízení hledat také ještě jednoho člena představenstva. Dozorčí rada se kvůli výběrovým řízením ještě mimořádně sejde 24. června.

Zatímco dozorčí rada hovořila o závažných informacích, které nelze zveřejnit, ministr Kremlík i předseda vlády Andrej Babiš (ANO) již předem hovořili o údajné Kupcově neschopnosti stabilizovat vedení drah.

Babiš o možných změnách hovořil ve čtvrtek při interpelacích v Poslanecké sněmovně. Řekl, že „hlavní očekávání kladené na pana předsedu představenstva, které spočívalo v úkolu stabilizovat vedení Českých drah, nebylo bohužel dostatečným způsobem naplněno“ a zároveň avizoval výběrové řízení. Zdůraznil, že Kupec takovým řízením neprošel. 

Krtek vydržel čtyři roky, Kupec ani jeden

Kupec byl do čela Českých drah jmenován loni v září po odvolání tehdejšího šéfa společnosti Pavla Krtka. Po jeho nástupu do funkce postupně skončili ve vedení podniku dva lidé. V únoru vypršel pětiletý mandát Michalu Štěpánovi, který je nyní šéfem Integrované dopravy Středočeského kraje.

V květnu pak odešel Michal Heřman, který v představenstvu působil teprve od poloviny letošního ledna. Kupec upozornil na to, že za odchodem Heřmana nejsou vnitřní problémy, Heřman se totiž krátce po svém nástupu přihlásil do výběrového řízení na šéfa těžební společnosti OKD, ve kterém uspěl.

  • 2003, leden–březen: Dalibor Zelený (od roku 1998 byl ředitelem Českých drah, s. o.)
  • 2003–2005: Petr Kousal
  • 2005–2008: Josef Bazala
  • 2008–2013: Petr Žaluda
  • 2013–2014: Dalibor Zelený
  • 2014, únor–listopad: Daniel Kurucz
  • 2014–2018: Pavel Krtek
  • 2018–2019: Miroslav Kupec

V pořadu Události, komentáře  řekl odvolaný Kupec, že nerozumí tomu, jaké informace by mohly bezpečnostní služby předat dozorčí radě ČD. Právě proti prohlášení dozorčí rady, že k odvolání došlo na základě informací těchto služeb, se chce soudně bránit. 

Mrzí ho, že se až do svého odvolání nesešel s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem, který v květnu nastoupil do úřadu (Kremlík pozvání do pořadu ČT odmítl). Nemohl tak navázat na častou a seriózní komunikaci, kterou měl s předchozím ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO). 

Události, komentáře: Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec (zdroj: ČT24)

Zmínil, že se mu za devět měsíců ve funkci podařilo stabilizovat střední management a motivovat ho. Podařilo se také obhájit rating společnosti a emitovat dluhopisy. Na základě toho se domnívá, že firma měla důvěru investorů. Těm také byla, stejně jako dozorčí radě, již dříve představena strategie firmy. 

Uznal, že firma v souvislosti s otevíráním (liberalizací) trhu ztratila několik procent na výkonech v regionech (3,5 procenta) a v dálkové dopravě (8 %). Na druhé straně například roste počet přepravených cestujících a zlepšují se hospodářské výsledky. 

Kupec se domnívá, že firmu předává ve velmi dobré kondici a České dráhy mají dobře „našlápnuto do budoucna“.