TÉMA

Miroslav Kupec

Nový šéf Českých drah chce investovat do vlaků a expandovat do zahraničí

Nový šéf Českých drah Václav Nebeský chce postupně omlazovat a modernizovat vozový park, plánuje proto masivní investice. Dráhy by podle něj měly také více expandovat na zahraniční trhy. Řekl to poslancům ve sněmovním hospodářském výboru. Nebeský byl v minulém týdnu zvolen předsedou představenstva a novým generálním ředitelem Českých drah.
2. 10. 2019|
Události komentáře

Novinář Sůra: Konkurz na šéfa ČD byl ušit na míru. Dozorčí radě věřím, oponuje Feranec

O tom, že novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stane dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský, bylo rozhodnuto už v červnu. Na dozorčí radu, která ho vybrala, byl vyvinut silný tlak, proto upravila podmínky výběrového řízení, aby je Nebeský splnil. V Událostech, komentářích to řekl novinář serveru zdopravy.cz Jan Sůra. Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Milan Feranec (ANO), který dřív působil jako předseda dozorčí rady ČD, ale nevidí důvod renomovaným odborníkům v současné radě nevěřit.
28. 9. 2019|

Šéfem Českých drah se stal Nebeský. Piráti kritizují spojení jeho manželky s kauzou Agrofert

Novým generálním ředitelem Českých drah se ve středu stal Václav Nebeský, dosavadní politický náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, který již v ČD dříve působil. Zároveň bude předsedou představenstva. Volbu nového šéfa Českých drah vyvolal kritiku opozice, Nebeský podle ní nemá pro tuto funkci dostatečné předpoklady a zkušenosti.
25. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 20:54|

Do dozorčí rady Českých drah byl zvolen poslední člen, odborník na ekonomiku

Dozorčí rada Českých drah je kompletní. Devátým členem se stal Jan Vrátník z firmy ECF Corporate Advisory, do rady ho zvolil Řídicí výbor podniku. Informoval o tom mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Místo v dozorčí radě bylo uvolněné po rezignaci bývalého předsedy rady Petra Moose. Rada v pondělí odvolala šéfa společnosti Miroslava Kupce.
11. 6. 2019|
České dráhy

Kupce odvolali z čela Českých drah. Nesouhlasí a chce se bránit právní cestou

Miroslava Kupce odvolala dozorčí rada Českých drah z funkce předsedy představenstva, skončil i jako člen představenstva a generální ředitel. Rada tak učinila, přestože ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) před jejím jednáním naznačil, že by očekávaný Kupcův konec ještě nastat nemusel. Dočasně povede dráhy místopředseda představenstva Radek Dvořák, nového generálního ředitele pak chce Kremlík vybrat ve výběrovém řízení. Kupec odmítá obvinění z protiprávního jednání a chce se bránit právní cestou. Výsledky své práce v čele podniku hodnotí pozitivně.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 22:44|

Výběr nového šéfa ČD je podle Pirátů divně načasovaný. Vypadá to jako uplácení, říká Michálek

Pirátům se nelíbí výměna na postu předsedy představenstva Českých drah. Dávají ji do souvislosti s vypracováním odpovědi české strany na předběžnou auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi poukazoval na to, že za odpověď zodpovídá manželka možného budoucího šéfa ČD Václava Nebeského. Michálek tvrdí, že to vypadá jako uplácení.
9. 6. 2019|

České dráhy koupí od Škody 55 regionálních vlaků. Zaplatí za ně sedm miliard korun

České dráhy koupí od konsorcia Škoda Transportation-Škoda Vagonka až 55 vlaků přibližně za sedm miliard korun. Prvních 31 souprav se už začne vyrábět. V provozu by měly být na jaře 2021. Dopravce je využije na regionálních tratích. Dráhy plánují i další investice do vozového parku.
29. 3. 2019Aktualizováno29. 3. 2019, 14:26|

Strojvedoucí se budou moci „vybodovat“, plánuje Drážní úřad. Zatím o licenci přijít nemohou

Železniční obdoba silničního bodového systému by podle ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře mohla vést i ke ztrátě licence často chybujících strojvedoucích. Ministr dopravy Dan Ťok, který s návrhem přišel, přitom původně hovořil spíše o pozitivní motivaci v podobě příplatků pro spolehlivé strojvedoucí. Kolář však upozornil, že dnes nelze lincenci odebrat dříve, než strojvedoucí spáchá ve službě trestný čin a je za něj odsouzen.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 18:28|

Představenstvo Českých drah doplní Michal Heřman a Michal Vereš

České dráhy mají po čtyřech měsících opět kompletní představenstvo. Ve středu byli zvoleni Michal Vereš ze Železniční společnosti Slovensko, který bude zodpovídat za provoz Českých drah. Správu majetku pak bude mít na starosti bývalý šéf polské těžební firmy PG Silesia Michal Heřman.
15. 1. 2019|