Novinář Sůra: Konkurz na šéfa ČD byl ušit na míru. Dozorčí radě věřím, oponuje Feranec

Události, komentáře o výběru nového šéfa Českých drah (zdroj: ČT24)

O tom, že novým předsedou představenstva Českých drah (ČD) se stane dosavadní politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský, bylo rozhodnuto už v červnu. Na dozorčí radu, která ho vybrala, byl vyvinut silný tlak, proto upravila podmínky výběrového řízení, aby je Nebeský splnil. V Událostech, komentářích to řekl novinář serveru zdopravy.cz Jan Sůra. Člen sněmovního podvýboru pro dopravu Milan Feranec (ANO), který dřív působil jako předseda dozorčí rady ČD, ale nevidí důvod renomovaným odborníkům v současné radě nevěřit.

„Došlo tam určitě k velkému tlaku na jednotlivé členy dozorčí rady, kteří dostali podle mého názoru jednoznačné zadání, že předsedou představenstva musí být zvolen pan Nebeský,“ řekl Sůra v Událostech, komentářích.

Už v červnu server zdopravy.cz přišel s informací, že tehdejší předseda představenstva Miroslav Kupec bude odvolán a na jeho místo se počítá s Václavem Nebeským. „O panu Nebeském bylo rozhodnuto už v červnu. Aby se to mohlo legalizovat, upravila se kritéria výběru. Upravila se hranice 100 zaměstnanců pro manažerskou zkušenost, zmizela z toho podmínka vysokoškolského magisterského vzdělání. Jinými slovy upravilo se to tak, aby pan Nebeský vůbec mohl podat přihlášku,“ tvrdí Sůra.

Novinář připomněl, že za poslední rok jde již o čtvrtého šéfa Českých drah. Podle Sůry to dokazuje, že ministerstvo dopravy neví, jak s ČD naložit a že jde o politicky řízenou firmu. Dodal, že do vedení se dostávají nekompetentní lidé.

V dozorčí radě jsou odborníci, není důvod jejich volbě nevěřit, tvrdí Feranec

Ke kritice volby se přidal i poslanec za Piráty Lukáš Černohorský, který byl dalším hostem Událostí, komentářů. Poukázal na kandidáty, kteří se ucházeli o pozici spolu s Nebeským – bývalý výkonný ředitel CS Cargo Marcel Kalakaj, ředitel železniční přepravy Ctirad Klimánek, šéf železničního výzkumného ústavu Martin Bělčík. „A když si srovnám jeho životopis a jejich životopisy, tak je to diametrální rozdíl,“ prohlásil Černohorský.

„Osobně pana Nebeského neznám, ale vycházím z toho, že pokud ho vybrala dozorčí rada, kde jsou osobnosti, jako je například pan Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér České národní banky, jsou tam zástupci akademické sféry, nemám nejmenší důvod jim nevěřit,“ prohlásil v Událostech, komentářích poslanec hnutí ANO Milan Feranec. „Věřím tedy, že vybrali správně,“ dodal.

Poslanec v Událostech, komentářích také uvedl, že prací Jana Sůry je objevovat různé senzace a prodávat je. Na svém stanovisku nemá důvod nic měnit ani ve světle informací, které novinář serveru uvádí. „Na postupu mi nepřijde nic nestandardního, je to skutečně záležitost dozorčí rady,“ prohlásil Feranec.

Dozorčí rada ČD v týdnu vybírala z pěti kandidátů, které jí doporučila výběrová komise. „Myslím si, že jsme vybrali kvalitní manažery s jasnou vizí dalšího rozvoje společnosti. Dozorčí rada ocenila rozsáhlé manažerské zkušenosti obou vítězných kandidátů, znalost drážního prostředí a veřejné dopravy,“ řekl po volbě šéf rady Pavel Kysilka. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 32 kandidátů.

Opozice zvolení Nebeského kritizovala třeba s poukazem na skutečnost, že jeho manželka Olga měla na ministerstvu pro místní rozvoj na starosti odpověď České republiky na návrh auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a holdingu Agrofert. Rezignaci na funkci náměstkyně MMR Nebeská oznámila ke konci září.