TÉMA

České dráhy

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:25|

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 13:32|

Vlaky mezi Jaroměří a Trutnovem nahradí autobusy. Trať projde údržbou

Na důležité regionální železniční trati mezi Jaroměří a Trutnovem o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala výluka. Potrvá do 11. května. Nejprve se bude týkat úseku mezi Jaroměří a Červeným Kostelcem a následně úseku mezi Jaroměří a stanicí Starkoč. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu, výluka bude mít vliv i na některé návazné spoje. Důvodem omezení je údržba trati.
12. 4. 2024|

Silný vítr v několika krajích lámal stromy a brzdil dopravu

Kvůli větrnému počasí museli hasiči z Vysočiny přes den zasahovat u pětadvaceti událostí, nejčastěji odklízeli popadané stromy a větve ze silnic. Na železniční trati mezi Hanušovicemi a Jindřichovem na Šumpersku odpoledne najel osobní vlak do spadlého stromu. Problémy v železniční dopravě působil i na Orlickoústecku. Výstraha před větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí pro východní polovinu Česka do středečního večera.
26. 3. 2024|

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Vlaky se na trať z Tišnova do Nového Města vrátí pravděpodobně v pondělí

Vlaky se na trať mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku vrátí pravděpodobně od pondělí, oznámila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Kontrola odhalila drobný výškový rozdíl na styku dvou kolejnic, který způsoboval trhliny na kolech vlaků, kvůli kterým České dráhy na úseku v úterý zastavily provoz. I když Správa železnic plánuje, že opravu styku mezi kolejnicemi dokončí už v pátek, České dráhy budou přes víkend opravovat na soustruhu v Praze kola všech poničených vozů.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 19:42|

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Ochranný nátěr na vlacích pomohl, odstranění graffiti je rychlejší a ekologičtější

Ochranný nátěr, který pořídily České dráhy za peníze Středočeského kraje na příměstské vlaky, se osvědčil. Nátěr umožňuje posprejované vagony vyčistit zhruba dvakrát rychleji a ekologičtěji. Právě sprejerství bylo problémem především v okolí Prahy. Dráhy loni zaznamenaly čtyři sta šedesát případů. Posprejovaný vlak se musí odstavit a vyčistit, což bez nátěru trvalo až deset hodin.
10. 3. 2024|

Mezi Vejprnicemi a Plzní narazil osobní vlak do betonové překážky na trati

Na železniční trati mezi Vejprnicemi a Plzní v pondělí časně ráno narazil osobní vlak do betonové překážky na trati. Událostí se zabývá policie. Podle Michala Holečka z hasičského záchranného sboru se nikomu nic nestalo. Provoz na trati už byl obnoven, doprava do Německa ve směru na Mnichov zhruba tři hodiny stála, mezi Plzní a Vejprnicemi jezdily kyvadlově náhradní autobusy, informovaly České dráhy.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:39|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

V železniční stanici v pražských Bubnech někdo ukradl zabezpečovací kabely. Vlaky jezdí odklonem

V železniční stanici Praha-Bubny v noci někdo ukradl kabely zabezpečovacího zařízení, vlaky z Kralup nad Vltavou proto jezdí odklonem přes nádraží v pražských Holešovicích. Policie na místě zadržela tři lidi podezřelé z krádeže a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšné společnosti. V případě odsouzení jim hrozí tři roky vězení, řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.
28. 2. 2024|

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Farmáři plánují v pondělí zablokovat Prahu. Do města přijedou šesti trasami

Čeští farmáři, kteří v pondělí hodlají protestovat v Praze, do metropole s technikou přijedou šesti trasami. Zemědělci přicestují ze směru od Českých Budějovic, Tábora, Strakonic a Písku nebo od Slaného či od Lovosic. Přijedou rovněž silnicemi podél D11 ve směru od Hradce Králové, od Pardubic a Havlíčkova Brodu. S odkazem na informace organizátorů protestu o tom informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. Zemědělci se plánují vyhnout dálnicím.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:26|

Slovenským železnicím chybí zaměstnanci. Hrozí zpoždění spojů i výpadky, odbory se obrátily na vládu

Slovenským železnicím hrozí razantní výpadky. Chybí jim několik set zaměstnanců. Odbory mluví o kolapsu, který může nastat v horizontu měsíců. Slovenskou vládu proto vyzvaly k rychlým krokům a ta slíbila, že se problémem bude zabývat. České spoje by krize v sousední zemi ovlivnit neměla.
16. 2. 2024|

Železničáři začali opravovat koridor na Přerovsku. Měli jste počkat na VRT, vzkazují dopravci

Na hlavním železničním koridoru na střední Moravě začala dlouhodobá výluka. Regionální vlaky nahradí mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi autobusy. Dálkové a nákladní vlaky sice projedou, ale budou nabírat zpoždění. Omezení na důležité trase kritizují svazy železničních dopravců, tvrdí, že se mělo počkat na zprovoznění vysokorychlostní trati (VRT). Jenže podle Správy železnic rekonstrukci trati nelze odkládat.
15. 2. 2024|

Vlaky na nejvytíženějších jihomoravských linkách chtějí provozovat Arriva, České dráhy i RegioJet

Společnosti Arriva, České dráhy a RegioJet se přihlásily do soutěže Jihomoravského kraje na provozování elektrických vlaků na linkách S2 a S3. Jsou to páteřní linky spojující Brno mimo jiné s Blanskem, Kuřimí nebo Hustopečemi. Dopravce, kterého si kraj vybere, začne jezdit už od letošního prosince. Nebude totiž muset shánět nové vlaky – ty dodá sám kraj.
7. 2. 2024|

Bezpečnostní hlídky pomáhají ve vlacích řešit incidenty s cestujícími

V některých vlacích jsou personálu už půl roku k dispozici bezpečnostní hlídky. Jejich počet se postupně navyšuje, například na spojích kolem Prahy jich momentálně jezdí třicet. Zasahují při podobných incidentech, jako se odehrál po poledni u Kolína v mezinárodním vlakovém expresu, kdy jeden z cestujících zaútočil nožem na průvodčího. Jen díky jeho pohotové reakci se vše obešlo bez zranění.
2. 2. 2024|

Víkendová výluka zkomplikuje cesty vlakem z Prahy na západ. Od pondělí naváže modernizace koridoru

Rozsáhlá výluka značně zkomplikuje víkendové cestování z Prahy do západních Čech. Žádný vlak směrem na Beroun, Plzeň ani Mnichov nepojede z pražského hlavního nádraží ani ze Smíchova. Rychlíky a osobní vlaky budou začínat v Radotíně, expresy až v Berouně. Od pondělí naváže o trochu mírnější, ale mnohem delší výluka naplánovaná až do prosince. Většina osobních vlaků z Prahy bude končit v Karlštejně, dále do Berouna dovezou cestující hlavně rychlíky. Dálkovým spojům mezi Prahou a Plzní se zároveň prodlouží jízdní doba, část rychlíků bude místo hlavního nádraží začínat a končit na Smíchově.
26. 1. 2024|

Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce

Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|

Meteorologové zpřísnili výstrahu před ledovkou. V části země hrozí kalamita

V pásu od Jizerských hor po Jeseníky hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu od středečního večera kvůli ledovce kalamita. Pro sever země meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí, zrušili varování před sněhem.
17. 1. 2024|

Stávka německých železničářů naruší spojení s Českem

Strojvedoucí nákladních vlaků německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) v úterý večer vstoupí do stávky za vyšší mzdy, ve středu se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Stávce, která skončí v pátek, se dráhy snaží na poslední chvíli zabránit u pracovního soudu. Akce odborů strojvedoucích GDL ochromí dopravu nejen v Německu, ale naruší spojení také s Českem.
9. 1. 2024|

Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
14. 12. 2023|

Předvánoční vlakové spoje jsou téměř vyprodané. Dopravci je plánují posílit, ale radí rezervovat si místa včas

Vlakové spoje z Prahy do většiny velkých měst v republice jsou v posledním týdnu před Vánocemi téměř obsazené. Zbývá posledních pár míst. České televizi to potvrdila trojice oslovených dopravců. Podle nich jsou nejvíce vytížené vlaky směřující na Slovensko. RegioJet a České dráhy proto soupravy posílí. Leo Express radí využít spoje v méně poptávaných časech.
14. 12. 2023|