Šéfem Českých drah se stal Nebeský. Piráti kritizují spojení jeho manželky s kauzou Agrofert

Novým generálním ředitelem Českých drah se ve středu stal Václav Nebeský, dosavadní politický náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, který již v ČD dříve působil. Zároveň bude předsedou představenstva. Volbu nového šéfa Českých drah vyvolal kritiku opozice, Nebeský podle ní nemá pro tuto funkci dostatečné předpoklady a zkušenosti.

Dalším členem představenstva se stal bývalý šéf Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus. Ve středu zvolila Nebeského a Krause dozorčí rada společnosti. Z představenstva naopak odstoupil Michal Vereš, nástupce zatím nemá. Uvedl to mluvčí drah Radek Joklík.

Původně se do výběrového řízení na členy představenstva přihlásilo 32 kandidátů. Nebeský ve funkci nahradí Miroslava Kupce, který byl odvolán v červnu.  

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy.

Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23 500 lidí.

  • Přehled generálních ředitelů a předsedů představenstva ČD
  • Dalibor Zelený, leden 2003 – březen 2003
  • Petr Kousal, březen 2003 – květen 2005
  • Josef Bazala, květen 2005 – leden 2008
  • Petr Žaluda, únor 2008 – červenec 2013
  • Dalibor Zelený, červenec 2013 – únor 2014
  • Daniel Kurucz, únor 2014 – listopad 2014
  • Pavel Krtek, listopad 2014 – září 2018
  • Miroslav Kupec, září 2018 – červen 2019
  • Václav Nebeský, od září 2019
  • Zdroj: ČTK

Jako skandál ohodnotil volbu Nebeského poslanec Pirátů Jakub Michálek. Upozornil na spojení manželky nového šéfa drah Olgy s dotační kauzou Agrofertu. Nebeská vede na MMR sekci pro koordinaci evropských dotací, a měla tak na starosti i odpověď České republiky k návrhu auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) při čerpání unijních dotací pro Agrofert Holding. Nebeská ale v pondělí oznámila, že ke konci září na funkci rezignuje. Michálek možné jmenování Nebeského kritizoval už dříve, kdy uvedl, že to v souvislosti s kauzou premiéra vypadá jako uplácení.

Podle poslance ODS Stanislava Blahy Nebeský nesplňuje elementární podmínky pro výkon takové funkce. Podle něj nemá dostatečné manažerské zkušenosti. „Největší firma, kterou vedl, měla 19 zaměstnanců,“ uvedl Blaha.

Zároveň připomněl, že dozorčí rada při stanovení podmínek oproti minulosti zmírnila podmínku, podle které musel člen představenstva mít manažerské zkušenosti z firmy s více než 300 zaměstnanci. „Pan Nebeský se takové podmínce ani neblíží a neměl by na tuto funkci vůbec kandidovat,“ podotkl. Nyní dozorčí radě stačily manažerské zkušenosti z firmy se 100 pracovníky. Nebeský v minulosti působil v již zaniklé firmě UniControls.