Doprava, spravedlnost a průmysl mají nové ministry, vláda nové vicepremiéry

UDÁLOSTI: Česko má tři nové ministry (zdroj: ČT24)

Do vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) v úterý vstoupily tři nové tváře. Prezident Miloš Zeman odpoledne na Pražském hradě jmenoval Karla Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu, Vladimíra Kremlíka ministrem dopravy a Marii Benešovou ministryní spravedlnosti (všichni za ANO). Vláda má také dva nové vicepremiéry. Kritici dávají výměnu v čele resortu spravedlnosti do souvislosti s posunem v kauze Čapí hnízdo. Proti jmenování Benešové se proto v pondělí v řadě měst konaly demonstrace.

Nováček ve vládě Karel Havlíček a současná ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se zároveň stali vicepremiéry pro hospodářství a pro ekonomiku a finance. Schillerová ve funkci vicepremiéra nahradila Richarda Brabce (ANO), který ale zůstává ve vládě jako ministr životního prostředí.

Dosavadní místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček vystřídal v menšinové vládě ANO a ČSSD Martu Novákovou, pro jejíž výměnu se rozhodl premiér Babiš.

Náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík nahradil Dana Ťoka (za ANO), který se podle svých slov rozhodl z politiky odejít a vedle vládního křesla se vzdal i místa ve sněmovně.

Členka poradního týmu prezidenta, bývalá ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová do vlády nastoupila místo Jana Kněžínka (za ANO). Ten se stal ministrem loni v červenci.

V Babišově vládě, která úřaduje deset měsíců, se zatím odehrálo šest personálních změn. V počtu výměn během prvního roku úřadování se již dostala na první místo mezi všemi vládami samostatného Česka – před druhý Klausův kabinet s pěti změnami během prvních dvanácti měsíců. 

Přípitek po jmenování nových ministrů a vicepremiérů
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Problémy resortů podle prezidenta: pomalé soudy, pomalá výstavba dálnic, Temelín

Prezident Zeman každému z trojice nových ministrů řekl, co považuje za hlavní problém jeho resortu. V případě Marie Benešové kritizoval pomalost soudního řízení. „Pan ministr Kněžínek nedávno odvolal soudce za nečinnost. Nechci paušalizovat, nicméně obávám se, že takových soudců je celá řada a že kdyby byli nahrazeni těmi, kdo jsou schopni pracovat, bylo by možné soudní řízení zrychlit,“ uvedl.

Ministra dopravy Kremlíka pak hlava státu nabádala ke zrychlení výstavby dálnic. Zároveň mu Miloš Zeman řekl, že mu přivezl nového uchazeče o zakázky. „Vzhledem k tomu, že pan ministerský předseda přišel s návrhem, aby se čínské firmy podílely na PPP projektech při (…) výstavbě dálnic, tak přivážím závazek jedné z největších světových stavebních firem, firmy CITIC Group, že je schopna okamžitě poslat do České republiky projekční tým,“ řekl.

Ministr průmyslu a obchodu Havlíček by pak měl podle prezidenta především připravit tendr na dostavbu Temelína. „Přál bych si, aby tento tendr nebyl zatěžován ideologickými předsudky,“ poznamenal. Od nové vicepremiérky Aleny Schillerové pak očekává, že omezí daňové úlevy a výjimky, které označil za plevel daňového systému. „Doufám, že se ve vaší osobě najde herbicid,“ řekl Zeman místopředsedkyni vlády.

Změna v čele spravedlnosti budí kritiku

Všem novým ministrům pak Miloš Zeman při jmenování popřál, aby se nenechali „otrávit těmi, kdo jenom kritizují, jenom pokřikují, a sami v životě nic nedokázali“.

Zatím se odpor zvedl především vůči Marii Benešové. Podle premiéra Babiše přitom není na odchodu Jana Kněžínka z vlády nic zvláštního. Ministrem se podle něj stal v nouzi po odchodu Taťány Malé (za ANO) a jmenování bylo prý od počátku dočasné. Při oznámení rezignace Kněžínek uvedl, že nikdy netoužil po politické kariéře.

Část opozice ale pokládá Kněžínkův odchod za vynucený a výměnu dává do souvislosti s kauzou Čapího hnízda, v níž čelí Babiš návrhu na podání obžaloby, a jejíž vyšetřování policie nedávno uzavřela. V řadě měst po celém Česku vyšli v pondělí večer lidé do ulic na podporu nezávislé justice. Avizovali, že pokud se Benešová ministryní skutečně stane, chtějí protest za týden zopakovat.

Opozice má výhrady i k obměnám kabinetu jako takovým. „Je to vláda Andreje Babiše, kde si své lidi přivádí. Možná je definuje styl práce, který je panu Babišovi blízký,“ míní předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle předsedy SPD Tomia Okamury „je vidět, že vláda je nestabilní a prochází velkou krizí“, ačkoli v případě konkrétních ministrů změny uvítal.

Ťok a Kněžínek podali demise, Novákovou prezident odvolal

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček již před jmenováním nových ministrů oznámil, že prezident už přijal demise ministrů dopravy Dana Ťoka a spravedlnosti Jana Kněžínka. Další dvě změny ve vládě pak proběhly „shora“, takže ministryni průmyslu Martu Novákovou Zeman odvolal stejně jako Richarda Brabce z funkce vicepremiéra. 

Ceremoniál jmenování nových ministrů začal dvě hodiny po poledni. Následuje předávání úřadů. Rovnou z Hradu zamířil premiér Babiš s novou ministryní Benešovou na ministerstvo spravedlnosti, aby jí Kněžínek předal agendu. Poté Babiš asistoval při předávání agendy i na ministerstvech průmyslu a dopravy.

  • 9. července 2018 – Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) skončila ve vládě už po 13 dnech od jmenování. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. V kabinetu ji 10. července nahradil legislativec Jan Kněžínek.
  • 18. července 2018 – Prezident Miloš Zeman přijal demisi ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Nahradila jej 30. července Jana Maláčová (ČSSD), která na ministerstvu do té doby vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.
  • 16. října 2018 – Prezident Zeman jmenoval ministrem zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který od srpna 2018 působil na ministerstvu jako náměstek. Předtím byl vedením ministerstva pověřen první místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček, protože Zeman odmítl jmenovat do funkce původního kandidáta ČSSD europoslance Miroslava Pocheho.
  • 8. dubna 2019 – Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) oznámil, že se rozhodl odejít z vlády.
  • 10. dubna 2019 – Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) oznámila, že ji Babiš informoval o tom, že skončí ve funkci. Babiš týž den navrhl Zemanovi jmenovat místo Novákové ministrem průmyslu místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka a ministrem dopravy náměstka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimíra Kremlíka
  • 18. dubna 2019 – Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) oznámil, že se rozhodl skončit ve funkci. Babiš na jeho místo navrhl Marii Benešovou, která ministerstvo spravedlnosti v minulosti už vedla.