Že muže v tramvaji napadla trojice fotbalových fanoušků, se podle soudu neprokázalo. Jsou volní

Události: Že muže v tramvaji napadla trojice fotbalových fanoušků, se podle soudu neprokázalo (zdroj: ČT24)

Soud osvobodil trojici fotbalových fanoušků, o kterých státní zástupkyně tvrdila, že v tramvaji v Praze napadli muže tmavé pleti. Podle soudkyně se ale nepodařilo prokázat, že čin skutečně spáchali obžalovaní. Verdikt není pravomocný, žalobkyně se proti němu na místě odvolala.

Na dva až dva a půl roku chtěla státní zástupkyně poslat za mříže obžalovanou trojici fanoušků fotbalové Sigmy Olomouc, vinila je z ublížení na zdraví, hanobení rasy a výtržnictví. Pokud se ale potvrdí zatím nepravomocný rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10, budou svobodní. 

Podle soudkyně Ivany Hynkové nebylo jednoznačně prokázáno, že skutek spáchali právě obžalovaní. „Nikdo ze svědků nepotvrdil, že by to byli právě tito tři obžalovaní, kteří na něj křičeli hanlivé rasistické urážky,“ řekla. Dodala, že podezření, že jsou tři mladíci pachatelé, existuje, ale soud vycházel ze zásady v pochybnostech rozhodnout ve prospěch obviněného. 

U soudu přitom vystoupili pouze dva svědci – cestující z tramvaje, kde k incidentu došlo. První svědek řekl, že si prakticky nic nepamatuje a že nemá paměť na obličeje. Druhá svědkyně se policii přihlásila sama, popsala atmosféru, která incidentu předcházela, samotný útok však neviděla – vystoupila dříve. 

Programátora původem z Afriky, který žije v Praze deset let, napadla skupina fotbalových fanoušků v tramvaji 4. listopadu 2017. Do vozu, kterým cestoval tramvají, přistoupila zhruba dvacetičlenná skupina olomouckých fanoušků, kteří jeli na zápas s pražskými Bohemians.

Podle obžaloby čelil muž nejprve rasistickým urážkám, kterých si nevšímal. Potom však na něj údajně někdo vymačkal citron, před čímž se snažil chránit, načež ho část fanoušků napadla pěstmi a kopáním. Muž skončil na chirurgii se zhmožděnou hlavou a nosem, z incidentu si odnesl také posttraumatickou stresovou poruchu. „Říkali mi – špinavý negře, táhni do Afriky, černoši a židi mají jít do plynu,“ popsal napadený.

Muž si musel sám zavolat policii a záchranku. Nikdo z dalšách cestujících mu během incidentu nepomohl. „On byl v té tramvaji sám, jediný, který se odlišoval. V podstatě nedostal zastání ani tam, ani dnes,“ upozornil jeho zmocněnec Petr Vystrčil.

Obhájci zpochybnili rekognici, napadený měl za útočníky označit i figuranty

„Jsem přesvědčena, že v provedeném hlavním líčení byla vina všech obžalovaných prokázána,“ řekla ve své závěrečné řeči státní zástupkyně s tím, že poškozený všechny tři obžalované identifikoval. Do detailů také popsal, jak se který z nich na útoku podílel. Navrhla také, aby soud uznal obžalované na základě výpovědí svědků vinnými i z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Upozornila, že trojice v minulosti čelila různým přestupkovým řízením, nyní je policie údajně stíhá za to, že hajlovali ve vlaku plném cestujících.

Napadený pak chtěl 300 tisíc korun za nemajetkovou újmu. Původně žádal dalších 304 tisíc jako náhradu ušlé mzdy, tento požadavek však nakonec stáhl – bál se, že by obžalovaní v souvislosti s údaji o platu zjistili jeho totožnost. 

Obhájci poukázali na to, že žádný ze svědků nepotvrdil, že útok na muže má na svědomí právě trojice mladíků. Zpochybňovali i rekognici, při které napadený mladíky poznal. Za útočníky totiž označil také některé figuranty.