Pastevci vyhánějí ovce ven s měsíčním zpožděním. Trávy je ale stále málo

Události: Pastevci vyhánějí ovce ven s měsíčním zpožděním (zdroj: ČT24)

Téměř s měsíčním zpožděním začali krušnohorští pastevci vyhánět ovce. Ty mají však na loukách podle odhadů místy až o polovinu méně potravy než v předchozích letech. Jenže ve stájích už tisíce kusů držet nelze. Zásoby spočítané na zimu docházejí.

Ovce byly ve stájích od listopadu a zkušení pracovníci statku je musí k převozu nalákat na krmení. Dopravníky tažené traktorem pak převážejí ovce na pastvu vzdálenou přibližně čtyři kilometry. Jedno auto odveze asi 80 ovcí. Na tak vzdálené louky by se zvířata sama nedostala.

Během sezony budou muset pastevci na krušnohorských svazích ohlídat zhruba dva tisíce ovcí. Na práci v přírodě se ale těší. „Já bych byl venku nejraději už v dubnu,“ říká pastevec Julius Oravec.

Jak dlouho budou mít ovce na loukách v Krušných horách dost potravy, však není jasné. Na záběrech ze vzduchu je vidět, že zelené trávy není mnoho. „Sice nějaká voda padá, ale v celkovém srážkovém úhrnu je jí strašně málo,“ říká agronom z Horského statku Abertamy Jan Jůzl.

Jestli se nezlepší počasí a tráva rychle nevyroste, statek bude muset stovky ovcí prodat, aby pro zbylé zůstalo dost potravy.