Stále více lidí umírá kvůli nevhodné kombinaci léků. Některé pojišťovny nabízejí kontrolu

Události: Stoupá počet úmrtí kvůli nevhodné kombinaci léků (zdroj: ČT24)

Přibývá pacientů, kteří skončí v nemocnici kvůli nesprávnému užívání léků. Velmi nebezpečná může být nevhodná kombinace různých přípravků. Podle ministerstva zdravotnictví by měl v budoucnu pomoci lékový záznam. Některé zdravotní pojišťovny mají vlastní systémy kontroly a pacienty na rizika upozorňují už nyní.

Kvůli nesprávnému kombinování ročně skončí v nemocnicích několik tisíc lidí. V posledních letech se čísla zvyšují a stoupá i počet úmrtí. Podle ministerstva je to způsobeno i tím, že roste počet nových léků.

Pojišťovny proto doporučují konzultace u lékaře, kterého by měl pacient vždy informovat o všech lécích, které užívá. „Plně důvěřujeme s námi spolupracujícím lékařům, protože ti na základě objektivního posouzení zdravotního stavu jsou těmi nejlepšími odborníky,“ uvedl mluvčí Revírní bratrské pokladny Ivo Čelechovský.

Nežádoucí účinky a úmrtí
Zdroj: ČT24

Některé pojišťovny také nabízejí vlastní systémy pro pacienty nebo lékaře upozorňující na možné interakce. „Systém umožňuje vyhodnocení případných nežádoucích účinků a interakcí mezi léčivými přípravky vykázanými zdravotnickým zařízením nebo lékárnou a léčivými přípravky, které se si sám zapíše pacient,“ vysvětluje vedoucí oddělení kontroly léčivých přípravků OZP Radka Brichcínová.

Kontrola kombinace léků
Zdroj: ČT24

Ministr zdravotnictví podobné aktivity pojišťoven vítá. Nejde však podle něj o plošné a systémové řešení. „Lékař, který nemá kompletní informace o pacientovi z hlediska jeho anamnézy, tak nemůže toho pacienta léčit správně. Může mu případně i uškodit, pokud nemá informace o tom, jaké léky užívá,“ vysvětluje ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Pomoci lékařům by měl plánovaný lékový záznam. Novela, která ho zavádí, je v současnosti ve sněmovně před finálním schvalováním. Poslanci by o ní mohli rozhodnout začátkem června.

  • Pacient by měl vždy dodržovat instrukce lékaře nebo lékárníka.
  • Je důležité, aby pacient vždy upozornil svého lékaře i lékárníka na všechny ostatní léky, které užívá.
  • V případě, že u léku existuje možnost interakce, je na to pacient upozorněn v příbalové informaci.
  • Pokud je mezi léky možné riziko interakce, nesmí je pacient nikdy užívat bez vědomí lékaře.
  • Pacient by neměl kombinovat léky bez konzultace s lékařem.
  • Účinnost léků mohou ovlivnit také některé potraviny, doplňky stravy, nebo dokonce nápoj, kterým se léky zapíjí.
  • Nejlepší možností při zapíjení léků je obyčejná voda z kohoutku, ideálně pět až osm doušků.
  • V případě, že pacient užívá více léků, může využít dávkovač, aby neztratil přehled o správném dávkování.
  • V případě nejistoty je třeba se obrátit na lékaře nebo lékárníka.
  • Pomoci může také on-line poradna.