Policie navrhla obžalovat Rittigova právníka Davida Michala z krácení daní

Policie navrhla obžalovat z krácení daní advokáta Davida Michala, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Informaci o ukončení vyšetřování potvrdil ČT dozorující státní zástupce Adam Borgula. Dalším obviněným, kterého navrhla policie obžalovat, je podnikatel Ferdinand Überall. Případ souvisí s prodejem pozemků v pražských Hodkovičkách.

„V této věci, v níž je vedeno trestní stíhání dvou osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, bylo policejním orgánem ukončeno vyšetřování a státnímu zástupci předložen spis s návrhem na podání obžaloby, o němž doposud nebylo rozhodnuto,“ uvedl pro ČT dozorující státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Advokáta Davida Michala a jeho spolupracovníka Ferdinanda Überalla obvinila policie loni v lednu. Detektivové měli při vyšetřování vycházet mimo jiné z policejních odposlechů v advokátní kanceláři MSB Legal, kterou Michal spoluvlastní. Podle nich měl Michal přes další firmy řídit obchod s pozemky dlouhodobě určenými pro bytovou výstavbu. Podle policie měla být z obchodu, i když v něm figurovaly firmy z Kypru, zaplacená v Česku daň z příjmů 38 milionů korun.

Advokát z případu Oleo Chemical

Obchod se měl podle serveru iRozhlas.cz odehrát tak, že pozemky koupila od původního restituenta na konci roku 2012 za 44 milionů korun společnost Randwick Trade. Ta měla jako majitele firmu z Kypru a její akcie o dva a půl roku později koupila za více než 200 milionů firma ze skupiny developera Finep.

Výnos z obchodu měl skončit u další kyperské společnosti Certonia Trading. Za oběma firmami měl stát formálně coby vlastník Michalův dlouholetý spolupracovník Ferdinand Überall. Firmu Certonia Trading zastupovali také lidé kolem kanceláře MSB Legal.

Advokát David Michal figuruje v několika dalších kauzách společně s lobbistou Ivo Rittigem. Jde například o případ údajného tunelování společnosti Oleo Chemical nebo o kauzu, v níž je Michal obžalovaný, že se prostřednictvím ředitelky kabinetu premiéra Nečase Jany Nečasové (tehdy Nagyové) dostal k informacím z utajené zprávy Bezpečnostní informační služby. Ty pak podle vyšetřovatelů sdělil Rittigovi. Pravomocný rozsudek ještě nepadl. Michal svou vinu ve všech případech popírá.