TÉMA

Oleo Chemical

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Lobbista Rittig se soudí o odškodnění kvůli stíhání v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig chce po státu téměř 680 tisíc jako náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Vyplývá to z vyjádření Obvodního soudu pro Prahu 2 a ministerstva spravedlnosti pro Českou televizi. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby. O odškodnění začne soud jednat v září.
28. 7. 2023|

Za stíhání v jízdenkové kauze vysoudili Babáková a Michal po dvou stech tisících

Advokátka Karolína Babáková dostane od státu dvě stě tisíc korun jako odškodnění nemajetkové újmy, které jí způsobilo trestní stíhání v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku. V úterý o tom pravomocně rozhodl Městský soud v Praze. Stejnou částku přiznal i kolegovi Babákové, bývalému advokátovi Davidu Michalovi.
25. 7. 2023|

Soud poslal bývalého Rittigova advokáta na šest let za mříže za krácení daní

Pražský vrchní soud poslal na šest let do vězení bývalého advokáta Davida Michala za krácení daní při prodeji pozemků v pražských Hodkovičkách. Zpřísnil tak prvoinstanční rozsudek, podle nějž si měl za mřížemi odpykat pět let. Podnikateli Ferdinandu Überallovi potvrdil odvolací senát pětiletý trest. Verdikt je pravomocný. Muži vinu od počátku odmítají.
1. 2. 2022|

Reportéři ČT: Soudy pravomocně osvobodily Iva Rittiga ve všech kauzách

Lobbista Ivo Rittig byl pravomocně osvobozen ze všech tří kauz, ve kterých byl vyšetřován. O Rittigově nevině v kauze údajného tunelování společnosti Oleo Chemical rozhodl soud už v roce 2019, v případu Jany Nagyové Nečasové a údajného zneužití zpráv BIS o rok později a na sklonku loňského roku Rittiga osvobodil soud také v kauze jízdenek pražského dopravního podniku. Tématu se věnoval Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
10. 1. 2022|

Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování Oleo Chemical je na svobodě. Soud povolil předčasné propuštění

Na svobodě je Peter Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování firmy Oleo Chemical. Rozhodnutí o podmínečném předčasném propuštění z vězení potvrdil pražský městský soud. Obchodní partner lobbisty Ivo Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.
10. 11. 2020|

Kmeť z kauzy Oleo Chemical by mohl z vězení. Soud jej nepravomocně propustil

Peter Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování firmy Oleo Chemical by mohl opustit vězení. Soud nepravomocně vyhověl jeho žádosti o předčasné propuštění z vězení, proti tomu ale podal stížnost státní zástupce. Podle soudu splnil Kmeť všechny podmínky pro podmíněné propuštění.
22. 9. 2020|

V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť, připustil 17 haléřů za jízdenku

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.
11. 9. 2020|

Jednání šlo hladce, to vyvolávalo pochybnosti, řekl u soudu Sitta ke kauze Neographu

Pražský městský soud začal znovu projednávat případ jízdenek vyráběných papírnou Neograph pro pražský dopravní podnik (DPP). Na základě pokynů odvolacího senátu bude muset výslechy svědků a posudkem znaleckého ústavu zjišťovat, zda jízdenky byly předražené a o kolik. Zabývat se bude také tím, u koho část peněz reálně končila. Mezi obžalovanými je bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig, který se však z pondělního projednávání omluvil.
7. 9. 2020|
Reportéři ČT

„Udělám z vás posledního bezdomovce v Příbrami." Půjčil si peníze, přišel o firmu i majetek

Příbramský majitel pneuservisů František Kajgr před sedmi lety požádal o půjčku podnikatele a majitele společnosti Ravak Jindřicha Vařeku. Ten menšího partnera postupně připravil o podnikání i osobní majetek. Po letech těžkého dokazování to uznal zatím nepravomocně i Krajský soud v Praze. Kauzu zmapovala Reportérka ČT Jana Neumannová.
26. 11. 2019|

Nejvyšší státní zástupce nepodá dovolání, Ivo Rittig je tak v kauze Oleo Chemical definitivně nevinný

Zproštění viny podnikatele Ivo Rittiga a Petra Michala v kauze Oleo Chemical je definitivní. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman totiž proti osvobozujícímu rozsudku nepodá dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil dozorující žalobce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství.
14. 10. 2019|

Kauza padělané směnky v případu Oleo Chemical definitivně končí. Podle ÚS postupovaly soudy správně

Spor o padělanou směnku v kauze Oleo Chemical definitivně končí. Ústavní soud totiž odmítl stížnost podnikatele Jindřicha Vařeky staršího, který požadoval nové vyšetření případu. ČT to zjistila z justiční databáze. Směnku v hodnotě 127 milionů korun měl po Vařekovi podle původní neprokázané obžaloby vymáhat spoluzakladatel firmy Kamil Jirounek. Soudy se sporem zabývaly několik let a nakonec Jirounka viny zprostily.
9. 8. 2019Aktualizováno9. 8. 2019, 14:14|

Osvobození lobbisty Rittiga v kauze Oleo Chemical je pravomocné, rozhodl soud

Osvobození lobbisty Iva Rittiga v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical je pravomocné. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. Podnikatel čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo pět až deset let vězení.
26. 6. 2019Aktualizováno26. 6. 2019, 12:42|

Žalobce chtěl znovu otevřít kauzu tunelování Oleo Chemical, soud to odmítl

Státní zástupce Adam Borgula neuspěl s návrhem na obnovu řízení v kauze údajného tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Na základě nových důkazů chtěl znovu obžalovat bývalé Rittigovy advokáty nebo jejich účetní. Podle pražského městského soudu ale nově předložené odposlechy nepřinášejí důkaz o trestné činnosti a původní osvobozující verdikt by nezměnily. Žádost žalobce tak po pěti hodinách jednání zamítl, Borgula proti tomu obratem podal stížnost.
6. 11. 2018Aktualizováno6. 11. 2018, 20:51|

Soud osvobodil Rittiga i v druhé větvi kauzy tunelování Olea. Žalobce ale chce znovu otevřít první část

Soud zprostil obžaloby lobbistu Ivo Rittiga a podnikatele Petra Michala, které obžaloba vinila z legalizace peněz vyvedených z firmy Oleo Chemical. Podle státního zástupce si Rittig za tyto peníze postavil domy v Dubaji. Žalobce osvobozující verdikt nezvrátil ani tím, že ještě přinesl nové důkazy. Rittig byl již dříve osvobozen i v případu samotného tunelování Olea. V něm však státní zástupce nyní žádá o obnovení řízení s tím, že i zde má nové důkazy.
13. 9. 2018Aktualizováno13. 9. 2018, 14:31|

Kauza Oleo: odsouzení žádali odklad nástupu do vězení

Odsouzení v kauze Oleo Chemical nechtějí nastoupit do vězení v určeném termínu. Za mříže má jít na tři roky někdejší obchodní partner Iva Rittiga Peter Kmeť, který žádá o odklad v rámci dovolání k Nejvyššímu soudu. Stejné tresty jako Kmeť dostali i zakladatelé firmy Kamil Jirounek a Michal Urbánek, ti žádali o odklad pražský městský soud, mimo jiné ze zdravotních důvodů.
20. 8. 2018|

Tresty vězení za tunelování firmy Oleo Chemical platí. Roli Rittiga ale soud prověří znovu

Tresty za tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical jsou pravomocné. Pražský vrchní soud poslal na tři roky do vězení bývalé majitele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka a také Petera Kmetě, bývalého obchodního partnera lobbisty Ivo Rittiga. Naopak pro odsouzení samotného Rittiga nejsou důkazy, ale jeho rolí se bude znovu zabývat pražský městský soud. Bude zkoumat, zda za peníze vyvedené z firmy nepořídil nemovitosti v Dubaji. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, když zrušil část osvobozujícího rozsudku z loňského roku.
22. 3. 2018Aktualizováno22. 3. 2018, 22:26|