Kmeť z kauzy Oleo Chemical by mohl z vězení. Soud jej nepravomocně propustil

Peter Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování firmy Oleo Chemical by mohl opustit vězení. Soud nepravomocně vyhověl jeho žádosti o předčasné propuštění z vězení, proti tomu ale podal stížnost státní zástupce. Podle soudu splnil Kmeť všechny podmínky pro podmíněné propuštění.

Ze tří let, které by měl strávit za mřížemi, si Peter Kmeť odseděl již více než dva roky. Podle Obvodního soudu pro Prahu 4 by zbylé měsíce již mohl strávit na svobodě. „Ve výkonu trestu je poprvé a lze věřit, že zkušenost z věznice ho přiměje k tomu, aby do budoucna žil řádným životem,“ uvedl soudce Vítězslav Rašík. Kmeť podle něj splnil zákonné podmínky pro předčasné propuštění. Fakt, že je obžalován ve dvou dalších kauzách, vzhledem k presumpci neviny soud nezohlednil.

Státní zástupce naopak varoval, že by mohl muž předčasného propuštění zneužít. „Z trestné činnosti měl nepochybně vysoké zisky. Nelze přehlédnout riziko jeho útěku, má k dispozici enormní finanční prostředky a kontakty,“ uvedl.

Kmeť sám to odmítl. „Vůbec nechápu, co se kolem mě děje. Já už nevím, jestli se můžu dál polepšit, už si přeju jenom důstojně zemřít. Budu dál bojovat proti bratrstvu státních zástupců a prokazovat svoji nevinu,“ prohlásil.

Soud mu stanovil pětiletou zkušební lhůtu, ve které musí řádným životem prokázat, že si dřívější propuštění zasloužil.

V kauze Oleo Chemical byl Kmeť potrestán za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Justice dospěla k závěru, že smlouva o poradenství mezi jeho karibskou společností Cokeville Assets (CA) a Oleem byla fiktivní a umožnila vyvedení peněz z petrochemické firmy. Akcionářům firmy tak vznikla téměř dvacetimilionová škoda. Vedle tříletého odnětí svobody uložily soudy Kmeťovi i peněžitý trest ve výši jednoho milionu korun, který už zaplatil. Kmeť podal po vynesení pravomocného rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, vinu popírá.

Třiašedesátiletý Kmeť je v současnosti obžalován i v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik a v případu zpronevěry, která souvisí s pronájmem prostor v metru.