Soud rozeslal rozsudek v kauze Oleo Chemical. Důkazy proti Rittigovi jsou podle něj nedostatečné

Důkazy proti Rittigovi byly podle soudu nedostatečné (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud rozeslal rozsudek týkající se údajného tunelování společnosti Oleo Chemical. Mezi obžalovanými figuroval i lobbista Ivo Rittig. Soud ho ale viny zprostil. V písemném odůvodnění uvádí, že důkazy byly nedostatečné a svědectví spolupracujícího obviněného nepodložené. Ani jedna z kauz týkajících se Rittiga tak u českých soudů dosud neskončila pravomocným rozsudkem.

V kauze není možné podle soudu uznat klíčový důkaz proti Rittigovi, kterým je údajná kopie výpočtu jeho odměny za poradenství. Existují prý totiž důvodné pochybnosti, kde se dokument vzal a kdo a za jakým účelem ho vytvořil.

„Celý ten případ Oleo Chemical vnímám jako velký debakl obžaloby, která se ocitla v důkazní nouzi,“ komentoval obhájce Daniel Volák.

Žalobci spoléhali také na spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisku, který dodal některé dokumenty proti Rittigovi a jeho advokátům. Soud ovšem v rozsudku na několika stranách zmiňuje, že nelze použít ani jeho svědectví. „Je třeba uvést, že informace, které do trestního řízení poskytl, nebyly ani nemohly být komplexní,“ uvádí.

Krom toho podle soudu pochybila i policie. Kubiskovi totiž vrátila flash disky, na kterých dodal některé dokumenty. „Flashky, na kterých měly být údajně zásadní usvědčující důkazy, byly vráceny panu Kubiskovi a ten je pak vyhodil do koše,“ doplnila soudkyně Kateřina Radkovská.

„Soud rozhodl, jak rozhodl. Já jsem dělal, co jsem cítil za svou povinnost. Doznal jsem se ke skutkům, které si myslím, že se staly, tak jak jsem se doznal,“ komentoval rozsudek Jaroslav Kubista.

Žalobci stále trvají na tom, že důkazy proti Rittigovi jsou použitelné. Statní zastupitelství chce verdikt zvrátit u Vrchního soudu. „Nalézací soud opomněl v plném rozsahu uplatnit zásadu volného hodnocení důkazů. Nehodnotil důkazy ve svém celkovém souhrnu, to znamená, že je hodnotil pouze izolovaně,“ vysvětlil státní zástupce Adam Borgula.

Odvolání proti rozsudku už podala také trojice Rittigových spoluobviněných ‒ lobbistův obchodní partner Peter Kmeť a někdejší zástupci společnosti Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem.

Urbánek dostal tři roky ve věznici s dozorem a zákaz činnosti na dobu 5 let. Jirounek byl kvůli padělání směnky pravomocně odsouzen k šestiletému trestu odnětí svobody. Kmeť byl odsouzen na tři roky ve věznici s dozorem a dostal pokutu jeden milion korun.

Sám Ivo Rittig má zatím ve svých kauzách na kontě jeden nepravomocný rozsudek, kterým je podmínka za podíl na úniku zprávy BIS.