Kvůli padělané směnce skončí šéf Oleo Chemical na šest let za mřížemi

Jeden z šéfů společnosti Oleo Chemical Kamil Jirounek půjde na šest let do vězení kvůli kauze padělané směnky na 127 milionů korun. Pražský vrchní soud mu v odvolacím řízení o dva roky zmírnil původní trest. Rozhodnutí je pravomocné, Jirounek vinu odmítá.

Podle obžaloby si Jirounek v letech 2009 a 2010 půjčil přes 96 milionů korun od spolumajitele příbramské firmy Ravak Jindřicha Vařeky staršího. Peníze prý utratil pro vlastní potřebu. Tato tvrzení obžaloby však nebyla prokázána a šéf petrochemické firmy byl v této části pravomocně zproštěn obžaloby.

Současně s tím – a toho už se týká i aktuální rozsudek – si však Jirounek opatřil dokumenty a falešnou směnku na 127 milionů korun, podle nichž měl Vařeka dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl peníze od Vařeky vymáhat v civilním řízení.

Následoval vleklý soudní spor: V říjnu 2014 Krajský soud v Praze Jirounka v kauze směnky zprostil obžaloby, k podvodu a padělání prý nedošlo. Odvolací soud však loni v květnu nařídil doplnění důkazů, a osvobozující verdikt v této části případu zrušil. Soud letos v dubnu rozhodl, že Jirounek má jít na osm let do vězení. Muž vinu odmítá a odvolal se.

Pražský vrchní soud mu nyní v odvolacím řízení o dva roky zmírnil původní trest. Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. 

Jirounek: Že je směnka falešná, jsem nevěděl

Jirounek ovšem vinu odmítá. „Nevěděl jsem, že ta směnka je falešná. V žádném řízení jsem ji neuplatnil,“ bránil se u soudu. Jeho advokát Eduard Bruna chtěl, aby byl zproštěn obžaloby, nebo aby kauzu znovu řešil krajský soud. Argumentoval mimo jiné tím, že důkazy neprokazují vinu jeho klienta a některé podle něj naopak svědčí o jeho nevině.

Soud však odvolání zamítl. Podle předsedy odvolacího senátu Josefa Mazáka musel Jirounek vědět, že jde o falešný dokument. Směnka se objevila v době, kdy vznikl civilní spor s Vařekou, který se týkal podobné částky. „Tyto skutečnosti nemohly nastat náhodně,“ podotkl Mazák. V neprospěch Jirounka podle soudu hovořily i další důkazy, třeba nepřiměřeně nízká cena ze převedení pohledávky. 

Další případy firmy Oleo

Jirounek se objevuje i v dalších případech liberecké petrochemické firmy. Jeden z nich se před pražským městským soudem týká údajného vyvádění peněz z firmy Oleo Chemical, kde figuruje s obchodním partnerem Michalem Urbánkem, lobbistou Ivo Rittigem a dalšími.

Další kauza se týká údajného úvěrového podvodu, za který jej soud nepravomocně poslal na pět let do vězení. Odvolací soud však tento verdikt zrušil a justice bude muset případ znovu projednat. Jirounek v minulosti odmítl obvinění i v těchto kauzách.