Žádné tunelování, ale skutečné poradenství, tvrdí obhájci Rittiga a spol. v kauze Oleo

Obhájci skupiny kolem Ivo Rittiga obžalované z tunelování firmy Oleo Chemical v závěrečných řečech tvrdí, že poradenství ve skutečnosti probíhalo. Snaží se tak zpochybnit hlavní argument státního zástupce, který většině obžalovaných navrhl pětileté tresty.

Závěrečné řeči obhájců lidí obžalovaných z tunelování Oleo Chemical ostře oponují středeční závěrečné řeči žalobce Adama Borguly, který hovořil pět hodin.

Borgula považuje za prokázané, že byly poradenské smlouvy Oleo Chemical s firmou Cokeville Assets účelové. Nezpochybnitelná je podle státního zástupce i role Ivo Rittiga, který spojení s Oleo Chemical odmítá.

Obhájci tvrdí, že žalobce nemá dostatečné důkazy, podivili se také nad tím, že navrhl většině obžalovaných shodné tresty, přestože se podle něj dopustili různých skutků.

Advokátka Ivo Rittiga Katarína Kožiaková Oboňová očekává zprošťující rozsudek. „Poradenská činnost, jak byla prováděna, byla prokázána. Vystupovala řada svědků, byla předložena řada důkazů. Myslím si, že všem, kteří se hlavního líčení účastnili, je jasné, co bylo předmětem poradenské činnosti, a to je gros celého procesu,“ řekla.

V kauze Oleo Chemical je deset obžalovaných, vedle Rittiga jsou to majitel Cokeville Assets Peter Kmeť, technický ředitel Olea Radomír Kučera, bývalí šéfové Olea Michal Urbánek a Kamil Jirounek i dva Rittigovi právníci z advokátní kanceláře MSB Legal Karolína Babáková a David Michal.

Dále byli obžalováni Jana Šádková s Petrem Michalem z účetní firmy Peskim. Desátým obžalovaným je Jaroslav Kubiska z Peskimu, který podle vyšetřovatelů pomohl rozkrýt podezřelé finanční machinace. V jeho případě žalobce navrhl, aby soud upustil od potrestání.

Soudní líčení v kauze Oleo Chemical trvá u městského soudu už přes rok. Zatím není jasné, kdy padne rozsudek. Závěrečné řeči účastníků řízení mohou zabrat i několik týdnů.