TÉMA

Peter Kmeť

Soud potvrdil Rittigovi odškodné za kauzu Oleo Chemical

Odvolací pražský městský soud ve čtvrtek potvrdil lobbistovi Ivo Rittigovi odškodnění 649 tisíc korun za stíhání v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Částku přiznal jako náhradu nákladů za obhájce. Podnikatel původně žádal o 29 tisíc korun více, některé porady s advokáty ale byly podle soudu zbytečné. Rozhodnutí je pravomocné.
4. 4. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Lobbista Rittig má dostat od státu přes půl milionu v souvislosti se stíháním v kauze tunelování Oleo Chemical

Lobbista Ivo Rittig částečně uspěl se žalobou na stát, ve které požadoval náhradu nákladů za obhájce v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Dostat má 536 tisíc korun s úrokem. Vyplývá to z vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové. Rozhodnutí je zatím nepravomocné. Rittig čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz. Hrozilo mu až deset let vězení. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2019 pravomocně zprostil obžaloby.
12. 12. 2023|

Ústavní soud odmítl stížnost pražského dopravního podniku v takzvané jízdenkové kauze

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) v takzvané jízdenkové kauze, která skončila osvobozením bývalého šéfa podniku Martina Dvořáka, lobbisty Iva Rittiga i ostatních aktérů. Obžaloba tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a Dvořáka. DPP vystupoval v kauze jako poškozený.
3. 1. 2022|

Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování Oleo Chemical je na svobodě. Soud povolil předčasné propuštění

Na svobodě je Peter Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování firmy Oleo Chemical. Rozhodnutí o podmínečném předčasném propuštění z vězení potvrdil pražský městský soud. Obchodní partner lobbisty Ivo Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.
10. 11. 2020|

Kmeť z kauzy Oleo Chemical by mohl z vězení. Soud jej nepravomocně propustil

Peter Kmeť odsouzený za pomoc při tunelování firmy Oleo Chemical by mohl opustit vězení. Soud nepravomocně vyhověl jeho žádosti o předčasné propuštění z vězení, proti tomu ale podal stížnost státní zástupce. Podle soudu splnil Kmeť všechny podmínky pro podmíněné propuštění.
22. 9. 2020|

V kauze tunelování dopravního podniku poprvé promluvil obžalovaný Kmeť, připustil 17 haléřů za jízdenku

V kauze pražského dopravního podniku (DPP) v pátek vůbec poprvé promluvil obžalovaný Peter Kmeť, který stál u zrodu zakázky na výrobu jízdenek papírnou Neograph. U soudu připustil, že jeho karibské firmě Cokeville Assets plynulo 17 haléřů z každé vyrobené jízdenky. S tímto návrhem podle něj přišla Neograph za to, že jí zakázku zprostředkoval. Podnikatel a bývalý agent StB odmítl názor vrchního soudu, že nešlo o provizi a že se podílel na tunelování papírny.
11. 9. 2020|

Jednání šlo hladce, to vyvolávalo pochybnosti, řekl u soudu Sitta ke kauze Neographu

Pražský městský soud začal znovu projednávat případ jízdenek vyráběných papírnou Neograph pro pražský dopravní podnik (DPP). Na základě pokynů odvolacího senátu bude muset výslechy svědků a posudkem znaleckého ústavu zjišťovat, zda jízdenky byly předražené a o kolik. Zabývat se bude také tím, u koho část peněz reálně končila. Mezi obžalovanými je bývalý šéf DPP Martin Dvořák či lobbista Ivo Rittig, který se však z pondělního projednávání omluvil.
7. 9. 2020|