Kauza padělané směnky v případu Oleo Chemical definitivně končí. Podle ÚS postupovaly soudy správně

Spor o padělanou směnku v kauze Oleo Chemical definitivně končí. Ústavní soud totiž odmítl stížnost podnikatele Jindřicha Vařeky staršího, který požadoval nové vyšetření případu. ČT to zjistila z justiční databáze. Směnku v hodnotě 127 milionů korun měl po Vařekovi podle původní neprokázané obžaloby vymáhat spoluzakladatel firmy Kamil Jirounek. Soudy se sporem zabývaly několik let a nakonec Jirounka viny zprostily.

Jindřich Vařeka v ústavní stížnosti namítl, že soudy chybovaly při vyhodnocení některých důkazů, které vedly k zproštění viny Kamila Jirounka a Radka Nováka. „Snahou ústavní stížnosti není podle stěžovatele (Jindřicha Vařeky, pozn. red.) dosáhnout například odnětí svobody obžalovaných, nýbrž řádné vyšetření celé věci v rámci spravedlivého procesu a alespoň konstatace zavinění a podílu jednotlivých osob na vzniku předmětné padělané směnky,“ stojí v usnesení Ústavního soudu, který stížnost odmítl.

Jindřich Vařeka ve své stížnosti tvrdí, že důkazy jasně ukazují na Jirounkovu vinu. Soudy řadu z nich podle něj nevyhodnotily správně a úplně. S tím však Ústavní soud nesouhlasí. Vše bylo podle něj důkladně prošetřeno. „Orgány činné v trestním řízení, včetně všech soudů, se pečlivě zabývaly objasněním daného případu a odpovědně řešily možnost poskytnutí trestněprávní ochrany zájmům stěžovatele. K zásahu do práva na provedení účinného vyšetřování tedy v daném případě nedošlo,“ píše se v odmítnuté stížnosti.

Jindřich Vařeka st., který patřil k zakladatelům společnosti Ravak, se rozhodnutí ÚS nedočkal, zemřel loni v prosinci ve věku 90 let.

Podle soudu bylo klíčové svědectví Radka Nováka

Spor se týkal údajně falešné směnky na 127 milionů korun, podle které měl podnikatel Jindřich Vařeka dluh vůči firmě Západočeská investorská. Podle neprokázané obžaloby měl tuto pohledávku koupit Kamil Jirounek s cílem vymáhat od Vařeky peníze. Jirounek se u soudu hájil, že nevěděl, že je směnka falešná, a když to zjistil, sám to ohlásil policii. Pohledávku se podle svých slov nikde nepokusil uplatnit a svou vinu po celou dobu odmítal.

Původní obžaloba proti Jirounkovi vycházela ze svědectví Radka Nováka – ten měl být součástí skupiny zabývající se paděláním různých dokumentů. Novák svědectví změnil až poté, co gang pozatýkala policie a jeho členové byli umístěni do vazby.

Podle soudce, který nakonec vynesl pravomocný zprošťující verdikt, to byla právě Novákova výpověď, která posloužila jako hlavní důkaz ve prospěch Jirounka. Novák byl v kauze falešné směnky také obžalován a nakonec ho soud viny zprostil. V jiném případu byl ale potrestán pětiletým trestem vězení. 

Po odsouzení k šesti letům nařídil Nejvyšší soud nové projednání

Kauzou se soudy zabývaly od roku 2014, projednávána byla celkem třikrát. Nejprve soud v roce 2014 Jirounka osvobodil. Tento verdikt však zrušil odvolací soud. Při druhém projednávání případu dostal Jirounek osm let vězení. Trest mu pak odvolací soud o dva roky snížil. Do kauzy ale zasáhl Nejvyšší soud, který nařídil jeho okamžité propuštění a nové projednání případu. Ve vězení tak Jirounek strávil několik měsíců.

Krajský soud v Praze nakonec podnikatele zprostil obžaloby. Vycházel přitom z právního názoru Nejvyššího soudu. Justice měla podle něj špatně vyhodnotit skutek, podle kterého byl odsouzen.

Se společností Oleo Chemical je spojeno několik dalších kauz. Soudy nedávno zprostily většinu obžalovaných, včetně lobbisty Ivo Rittiga v kauze tunelování Oleo Chemical. Další kauza se týkala sporu o půjčku na 750 milionů korun od společnosti Ravak a rodiny Vařeků a Kreysů.