Babiš se sejde s Filipem. Mluvit budou o výhradách komunistů k rozpočtu nebo ministrům

Babiš se sejde s Filipem. Mluvit budou o výhradách komunistů k politice vlády (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se vpodvečer sejde s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Mluvit budou o výhradách, které komunisté mají k politice menšinové vlády ANO a sociální demokracie. Komunisté, kteří vznik kabinetu podpořili, dlouhodobě kritizují například obsazení některých ministerských postů. Podle Filipa se ale výhrady týkají věcných problémů.

Premiér Babiš už dříve oznámil, že se s komunisty bude scházet a odpovídat jim na jejich otázky, odmítl ale, že by měli mít vliv na chod vlády nebo její personální složení. Přesto je možné, že jména některých ministrů na podvečerní schůzce s Filipem padnou.

Komunisté dlouhodobě kritizují mimo jiné ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) nebo šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) a volají po jejich výměně. „Je to věcí koaličních stran, ale je naším právem a povinností, jako strany, která nese odpovědnost za vynesení důvěry vládě, říct otevřeně názor na to, jak fungují ministerstva. Jestli z toho pan premiér vyvodí důsledky, je na premiérovi, ale mlčet nemůžeme,“ zdůraznil Filip.

S odvoláním Petříčka by ale musel souhlasit jeho stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten jeho politiku podporuje a k odvolání důvod nevidí: „Petříček postupuje přesně v souladu s názorem ČSSD a se zahraniční koncepcí České republiky. Dělá prozápadní politiku, což se neshoduje s viděním světa tak, jak ho vidí komunisté. My se na zahraniční politice neshodneme, proto taky komunisté nejsou ve vládě. Nicméně oni věděli, jakou zahraniční politiku bude vláda dělat, a s tím podepsali toleranční patent.“

Petříček už začátkem února uvedl, že výtky komunistů slyší. „Vnímám jejich kritiku. Ale nic si z ní nedělám, spíš bych se obával, kdyby mě chválili,“ uvedl a zopakoval názor svého předsedy, že právě kvůli neshodám na zahraniční politice komunisté ve vládě nejsou, jen ji podpořili.

„Vojtěch Filip opakovaně Ťoka s Petříčkem kritizuje, je to jeho právo, ale není to KSČM, která rozhoduje o tom, kdo bude, nebo nebude ve vládě,“ shrnul už před dvěma týdny Babiš.

Chceme nižší schodek rozpočtu, tvrdí KSČM

Jedním z hlavních témat schůzky by tak mohl být státní rozpočet. Komunisté chtějí, aby jeho schodek byl maximálně třicet miliard – místo dosavadních čtyřiceti. „Jsme přesvědčeni, že v době hospodářského růstu nemá být deficit tak vysoký, jako je schválen pro letošní rok. Myslím, že snížení o čtvrtinu je možné,“ uvedl Filip.

Ani na tom se s ním Babiš patrně neshodne. „Chtít nižší schodek a vyšší platy a důchody nejde moc do sebe. My jsme rozpočtově zodpovědní, snižujeme stále dluh vůči HDP a v tomto směru jsme stále nejlepší v Evropě. Rozpočet bude samozřejmě náročný, výdaje na důchody stoupají,“ vzkázal premiér. 

Dalším z možných témat k diskusi by měla být kauza Huawei. Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa hnutí ANO obecně dohodu o toleranci kabinetu komunisty v základních sedmi bodech plní. 

  • Hnutí ANO podepsalo toleranční smlouvu s komunisty loni v červenci. Na dvou stranách se uvádí například to, že KSČM ve sněmovně nebude iniciovat hlasování o nedůvěře kabinetu. Pokud ale něco takového navrhne opozice, pak dohoda komunistické zákonodárce k ničemu nezavazuje. Na podzim vládu v takové situaci podrželi.
  • Dokument také říká, že koalice nebude blokovat projednávání návrhů KSČM. Pokud jde o jména ministrů, patří straně konzultační role. Výslovně se uvádí, že své členy do kabinetu nenavrhne.
  • Případné spory mají mírnit expertní týmy. Když se jim to nepodaří, sejdou se oba předsedové. Pokud se ani ti nedohodnou, přestává dohoda platit.
  • Zdroj: KSČM