Vláda se s rozpočtem spoléhá na komunisty, ti ale mají řadu požadavků

UDÁLOSTI: Rozpočet budou poslanci schvalovat ve středu (zdroj: ČT24)

V předvánočním týdnu rozhodnou poslanci o rozpočtu na příští rok. Klíčové bude slovo komunistů, kteří menšinovou vládu zatím v klíčových hlasováních podporovali. Ve druhém čtení přednesli řadu změn. O svém postoji k návrhu rozpočtu debatovalo širší vedení KSČM i na svém sobotním jednání. Pokud budou přijaty některé jejich změny, návrh rozpočtu na příští rok komunisté podpoří.

„Výkonný výbor doporučil, pokud budou schváleny pozměňovací návrhy o přesunu pro byty a sociální služby, že má klub podpořit státní rozpočet ve třetím čtení,“ konstatoval Filip.

Zákon o státním rozpočtu zatím neprošel jen v roce 1999 a Česko vstupovalo do roku 2000 s rozpočtovým provizoriem. Se svým návrhem rozpočtu uspěla i první Topolánkova a Rusnokova vláda, které jej připravily, aniž by měly důvěru Poslanecké sněmovny. Nyní předložil svůj první rozpočet menšinový kabinet Andreje Babiše, který k jeho schválení potřebuje ještě hlasy některé další strany.

Pololetní hodnocení dohody o toleranci vychází tak, že je plněna a že tedy státní rozpočet za těchto podmínek můžeme podpořit.
Vojtěch Filip
předseda KSČM

Komunisté byli v navrhování změn rozpočtu nejaktivnější

Komunistická strana, která vznik vlády umožnila, přitom ve druhém čtení navrhla velké množství změn. Poslanci KSČM přednesli pozměňovací návrhy za 600 milionů. Chtějí, aby stát financoval výstavbu a opravy základních a mateřských škol a také nájemních bytů.

Komunisté navrhli změn v rozpočtu ze všech nejvíc a opoziční strany míní, že jsou jejich požadavky takříkajíc předem schválené. „Komunisté jasně deklarovali, že toto je pro ně zkouška toho, jestli platí toleranční patent – jestli skutečně platí, že mají podíl na moci,“ soudí poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Rozpočtové požadavky ovšem součástí tolerančního patentu, na jehož základě komunisté podpořili vznik vlády ANO a ČSSD, nebyly. Jejich patnáctičlenný poslanecký klub si kladl sedm podmínek, mimo jiné aby vodní zdroje byly ve vlastnictví státu nebo se nezvyšovala spoluúčast pacientů. K požadavkům komunistů patřilo i zdanění náhrad církvím, které již má před sebou jen závěrečné čtení v Poslanecké sněmovně.

  • chránit přírodní bohatství ČR, vodní zdroje budou ve vlastnictví státu
  • stop nárůstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů
  • udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti
  • předpis o obecném referendu
  • zvyšování minimální mzdy
  • valorizace důchodů
  • zdanění církevních restitucí

Širší vedení KSČM, které v sobotu o rozpočtu jednalo, se zabývalo i jinými tématy, především přípravou na nadcházející volby. Komunisté se dohodli, jak bude vypadat čelo kandidátky, a schválili program. „Chceme jít natvrdo do základních dokumentů EU, do jednotlivých smluv,“ řekla europoslankyně Kateřina Konečná.

Komunisté v posledních letech u voleb vesměs ztráceli. Loni při sněmovních volbách přišli více než o polovinu křesel, letos v komunálních volbách získali o 1100 zastupitelských mandátů méně než před čtyřmi lety a navíc v senátních volbách ztratili posledního svého zástupce v horní parlamentní komoře. I v evropských volbách se jejich výsledky průběžně zhoršovaly. Během deseti let, kdy se volilo v letech 2004, 2009 a 2014, spadl jejich zisk z dvaceti na jedenáct procent a počet europoslanců klesl z šesti na tři.