Vostrá: Vláda nerozhazuje, nýbrž dorovnává. Pořád lidem dlužíme za škrty v době krize

Vostrá (KSČM): Stát nerozhazuje, ale dorovnává (zdroj: ČT24)

Vláda hnutí ANO a ČSSD, kterou podporují komunisté, vrací obyvatelům to, o co přišli v době krize. A podporou školství se připravuje na další krizi, myslí si předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). Řekla to v pořadu Interview ČT24.

Stát by měl podle předsedkyně rozpočtového výboru Vostré v ideálním případě hospodařit vyrovnaně. „Čistě ekonomicky by měl být rozpočet vyrovnaný, ale je to umění možného. Jsou tady různé vládní priority, politická rozhodnutí, zákony, které projdou sněmovnou… Je problém, pokud by byl rozpočet v době růstu schodkový. Ale podle mě záleží, za jakých podmínek se stát zadlužuje a na co peníze jdou,“ myslí si Vostrá.

Právě se schodkem 50 miliard korun počítal rozpočet pro rok 2018. Nakonec ale skončil v téměř třímiliardovém přebytku. Také příští rok vláda plánuje, že se zadluží, tentokrát půjde o 40 miliard korun.

Vracíme lidem peníze

Podle Vostré je dobře, že stát navyšuje platy ve státním sektoru nebo proplácí dopravcům slevy na jízdném pro studenty a seniory. „V minulosti byla různá odvětví různě podfinancována. A když chcete něco nastartovat, tak je potřeba nesrovnalosti narovnat. V době krize ministr financí škrtal peníze všem státním zaměstnancům, nepřidal důchodcům, sáhl na investice. My se snažíme lidem tyto peníze de facto vrátit. Pořád dorovnáváme to, co se vzalo v době krize,“ uvedla Vostrá.

Podle ní se vláda vyššími výdaji připravuje na další krizi. „Mělo by nás zajímat, jak budeme čelit příštím výzvám. Musíme podporovat aplikovaný výzkum, vysoké školství,“ navrhuje předsedkyně rozpočtového výboru.

V letošním roce by se podle ní měla vláda zaměřit na zákon o sociálním bydlení. „Investice do sociálního bydlení dlouhodobě podporujeme. A přestože se důchody valorizovaly, tak jejich podíl k průměrné mzdě je jeden z nejnižších. K tomu se letos vrátíme,“ prozradila plány KSČM pro rok 2019 Vostrá.

Růst penzí 2019
Zdroj: ČT24

Strana naopak nepodporuje zavádění další vlny elektronické evidence tržeb v té podobě, v jaké to navrhuje kabinet. „Necháme ten zákon projít prvním čtením, ale v současné podobě ho nepodpoříme. Chceme navýšení hranice finančního obratu pro drobné podnikatele z navrhovaných 200 tisíc na skoro trojnásobek. Je potřeba chránit ty nejmenší,“ dodala Vostrá.