Vánoční kapři letos naposledy bez EET. Čeká se na řešení, které však zamrzlo ve sněmovně

Události: Prodej kaprů naposledy bez EET (zdroj: ČT24)

Právě o tomto víkendu očekávají prodejci kaprů největší tržby. Letošek je však zřejmě také posledním rokem, kdy mohou prodávat bez elektronických pokladen. Ústavní soud, který v prosinci 2017 zrušil plánované spuštění 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb (EET) tehdy zároveň rozhodl, že jen do konce roku 2018 zůstane platit vládní nařízení, které prodej vánočních kaprů vyřadilo z EET.

U drobných vánočních prodejců by se to mohlo negativně projevit. „Myslím si, že jich to hodně nebude dělat a lidé budou mít problémy sehnat rybu,“ domnívá se hospodář Českého rybářského svazu v Božíčanech Václav Šnajdr. 

Gumové rukavice a mráz – prodejci si nedovedou představit, jak by v takových podmínkách obsluhovali elektronické zařízení. Na mokré a mrštné ryby jim dobře nefunguje ani elektronická váha.

Evidovat tržby se bude muset i u sádek, kde ryby prodávají celoročně. Rybáři v Božíčanech ale na sádkách internet nemají. Jeho zavedení by představovalo další náklady.

Jedno z řešení nastiňuje mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. „Řešením je, aby prodejci kaprů za předpokladu, že mají i nějaký prodej technického charakteru s evidencí tržeb, požádali o off-line režim, tak jako prodejci jmelí.“ 

Praktický postup pak přibližuje obchodní ředitel společnost Pokladny MARKEETA Hynek Pášma. „Po připojení pokladny k internetu, což může být například večer po navrácení z trhů, se automaticky všechny účtenky odešlou do systému.“

EET pokuty
Zdroj: ČT24

Mírnější podmínky pro prodejce ryb (již zmíněný režim off-line pro nejmenší podnikatele) přináší novela zákona o evidenci tržeb, která je nyní ve sněmovně. Jenže tam se již poněkolikáté nedostala do druhého čtení. 

Tato novela zákona o EET především reaguje na loňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby je mohli evidovat bez připojení k internetu. Do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty přesouvá například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Prvního dne sedmého měsíce od nabytí účinnosti novely se má evidence tržeb rozšířit i na ty obory, které jí dosud nepodléhaly. Týká se to hlavně řemeslníků.

Vláda novelu předložila poslancům v červnu. Poslanci se jí začali zabývat v září, v říjnu ji odložili na prosincovou schůzi. Ani v prosinci ale neprošla. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek poté řekl, že se hnutí pokusí zařadit EET na lednovou schůzi sněmovny. Nevyloučil ani možnost svolání mimořádné schůze dolní komory Parlamentu, pokud se nepodaří novelu na řádné schůzi projednat.