Pevná část důchodů se od ledna zvedne o 570 korun, průměrně penze vzrostou o 900 korun

Události ČT: Od ledna se zvednou důchody o 570 korun (zdroj: ČT24)

Každý senior dostane podle zpřesněného výpočtu pevné složky penze od ledna 570 korun měsíčně navíc. České televizi to potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Tato částka je pro všechny stejná, po započtení zásluhové části, která odráží odpracované roky i výši výdělků, ale dostanou důchodci většinou víc.

„Průměrně se důchody zvednou o 900 korun. To se ale – mimo tu pevnou částku 570 korun – bude lišit podle toho, jak vysoký důchod senioři a seniorky mají,“ přiblížila ministryně Maláčová.

V srpnu schválila Poslanecká sněmovna a prezident podepsal důchodovou novelu. Její součástí je i tisícikoruna navíc pro starší 85 let, kterou by mělo dostat zhruba 200 tisíc seniorů.

  • Důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný, v zásluhové procentní výměře se odrážejí odpracované roky a výše výdělků a odvodů.

Růst důchodů v příštím roce tak má pro státní rozpočet představovat náklady ve výši 37,8 miliardy korun.

Podle novely má pevná část penze odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo dosavadních devíti procent, čímž se zmenšuje podíl zásluhové části. Lidé s nižší penzí si tak přilepší, ostatním porostou důchody o něco pomaleji než dosud. V příštím roce by se však opatření s ohledem na přechodné ustanovení ještě nemělo projevit.

KSČM chce razantnější růst, ODS důchodovou reformu

„Nízké důchody potřebují přidat daleko rychleji a daleko razantněji. Situace našich seniorů je opravdu tristní,“ poznamenala místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

„Navyšování důchodů je dobrá věc a určitě je to správná cesta krátkodobě, ale my se musíme bavit o nějaké důchodové reformě,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Růst penzí 2019
Zdroj: ČT24

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela v březnu 2,4 milionu starobních, 423 400 invalidních a 68 200 pozůstalostních penzí. Nějaký důchod tak pobíralo 2,9 milionu lidí. Průměrná starobní penze činila v březnu 12 347 korun.