Mokrý sníh ráno pokryl moravské silnice. Auta stála v kolonách, cestující marně čekali na zastávkách

Jižní a východní Moravu zasypal na počátku týdne nový sníh. Pocítili to nejen řidiči, kteří pod ním ráno museli hledat i vozovky dálnic D1 a D2, ale také ti, kdo se spolehli na veřejnou dopravu. Autobusy jezdily zpožděné, některé spoje nejely vůbec, problémy byly i s MHD v Brně a Zlíně.

Pro pondělní dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na množství nového sněhu. Varování se týká Jihomoravského kraje, Zlínského kraje a jižních oblastí Olomouckého a Moravskoslezského kraje, vyprší ve 14 hodin.

Očekávání, že spadne sedm až deset centimetrů nového sněhu, se vrchovatě naplnilo již ráno. „Napadlo v několika málo hodinách kolem 20 centimetrů sněhu, což je jeden z největších spadů za poslední roky,“ vyčíslil provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Sníh, který Moravu zasypal, je mokrý, těžký a na vozovkách velmi kluzký.

V kopcích měly problémy hlavně kamiony

Pod sněhem zmizela řada silnic, ráno zakryl i dálnici D1 mezi Velkou Bíteší a Vyškovem a D2 u Brna. I odpoledne přetrvávají problémy na východě Moravy. Kvůli nehodě kamionu byla až do večera uzavřena silnice II/150, která spojuje Bystřici pod Hostýnem a Valašské Meziříčí. Prudké kopce ve Zlínském kraji dělaly problémy kamionům. „Nárazově tam kamiony zůstávají viset, ale poté, co projedou silničáři, tak se provoz zase obnoví,“ uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Sněžilo i v Olomouckém kraji, kde však zůstala většina silnic průjezdná. „Na vozovkách máme vrstvu čerstvého, místy rozbředlého sněhu. Veškerá technika je venku, provádí plužení a případné posypy. Nabádáme řidiče ke zvýšené opatrnosti na všech vozovkách,“ řekl dispečer olomoucké správy silnic Libor Palucha.

Zdržení na silnicích k 11. hodině
Zdroj: ČT24/ŘSD

V Jihomoravském kraji a na Svitavsku, kde byly ráno problémy nejvážnější, se situace do poledne výrazně zlepšila. Zprůjezdnit se podařilo i silnici I/43, která spojuje Brno a Svitavsko. Ráno na ní řidiči neplánovaně strávili i dvě hodiny navíc, pokud se jim vůbec podařilo projet. Kolem deváté dopoledne byla silnice u Svitav uzavřena úplně, uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková. O mnoho lepší nebyla situace ani severovýchodně od Svitav na silnici I/35 u Moravské Třebové. V jednom směru byl uzavřen Hřebečský tunel a ve směru od Olomouce se táhla kolona kamionů až do Mohelnice.

Až do poledne byl také uzavřen hraniční přechod na silnici I/52 v Mikulově. Během uzavírky auta podle policie pomalu popojížděla už od Mušovských jezer.

Sníh napadl i na Zlínsku. Na cestu z Vizovic do Zlína, která obvykle zabere asi čtvrt hodiny, si museli řidiči ráno vyčlenit asi hodinu. Přímo ve Zlíně pak sníh odřízl některé okrajové části, kam se nedostaly ani autobusy MHD. Před polednem již jezdily, ale některé spoje měly zpoždění kolem deseti minut.

Zpoždění na silnicích k 8:30
Zdroj: ČT24/ŘSD

Stala se také řada dopravních nehod – pro mnoho lidí skončila ranní cesta v příkopu, hasiči museli z příkopů vytahovat i kamiony. U Velké nad Veličkou se srazila dvě osobní auta s nákladním vozem a u Všeminy na Zlínsku havarovalo sedm aut, osobní auto bouralo také mezi Ostravou a Opavou. Nehody však nebyly vážné. „Povětšinou skončily bez vážnějších následků. Lidé si je i řeší sami prostřednictvím euroformulářů. Evidujeme také mnoho hlášení o nesjízdných komunikacích a o uvízlých kamionech,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. 

Zimní údržba v Břeclavi
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Brno sníh ochromil, problémy měla auta i MHD

Mokrý sníh pokryl i Brno a jeho ulice byly ráno sotva průjezdné, přestože silničáři ujistili, že se snaží s následky sněžení bojovat. Podle Leoše Chasáka vyjely sypače ve 3:15, s čištěním ulic pomáhaly také traktory s radlicemi. Najezdily 3500 kilometrů a na cesty nasypaly 470 tun soli.

Spolehnutí není na vlastní auto, ale ani na veřejnou dopravu. I před jednáctou dopoledne jezdily trolejbusy a autobusy brněnské MHD zpožděné. „Podařilo se nám obnovit provoz všech linek na území města. Dopravu však místy komplikují drobné nehody,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Ráno na autobusy marně čekali cestující například na Červeném Písku nebo u řečkovického hřbitova. Tramvaje dopravní kalamita výrazně nepostihla, jezdily pouze s menšími zpožděními, ujistila mluvčí.

Zasněžené Brno
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zpoždění regionálních autobusů se krátí, ale přetrvává

Podobné jako v brněnské MHD to bylo i na regionálních autobusových linkách. Některé spoje nevyjely, případně neobsloužily všechny zastávky, jiné měly velká zpoždění. Problémům neunikli ani ti, kdo chtěli jet vlakem – kvůli závadě zabezpečovacího zařízení dopoledne nejely některé spoje na trati mezi Brnem a Vranovicemi.

Situace se již výrazně zlepšila, předpokládaná zpoždění se na mnoha linkách zkrátila z hodiny na čtvrt hodiny nebo dvacet minut. Odpoledne přetrvávaly problémy se sjízdností u Znojma, Vyškova a Milešovic.