Palacha si v příštích dnech připomene celé Česko. Nezapomněly na něj jeho školy ani nejrůznější iniciativy

Padesátileté výročí upálení Jana Palacha si připomenou města, školy i spolky napříč republikou. Hlavní akce se uskuteční v Praze na Václavském náměstí a také na vysokých školách, na které Palach chodil. V Brně a dalších velkých městech na jeho oběť vzpomenou jednotlivé radnice i spolky. Pietu pořádají i Palachovy rodné Všetaty a Mělník, kde vystudoval gymnázium.

Palach chodil na Vysokou školu ekonomickou i Univerzitu Karlovu. Obě si jej připomenou. Na VŠE mu za účasti Palachových spolužáků odhalí pamětní desku. Na nádvoří Karolina nechá nejstarší česká univerzita zhotovit pamětní dlaždice na místě, kde stála rakev s Palachovými ostatky v den jeho pohřbu. 

Filozofická fakulta, na níž Palach studoval, pořádá pietu u památníku u vstupu do školy i koncert v Rudolfinu.

Mělnické gymnázium hostí výstavu, promítání dokumentu a jeho studenti se zúčastní například vzpomínkové akce v Palachových rodných Všetatech, kde bude mimo jiné představena kniha Spolužák Jenda popisující Palachova léta na gymnáziu.

Na knize se podíleli tehdejší i současní mělničtí studenti. Po akci se účastníci vypraví na všetatský hřbitov k urně Jana Palacha.

Na Palachův čin vzpomenou také v Brně na náměstí Svobody, kde za něj ve středu v 17 hodin zapálí účastníci svíčky a položí květiny u mariánského sloupu. Pořadatelé ze sdružení Společně Brno přinesou také malou žulovou pamětní desku věnovanou obětem komunismu a Palachovu podobiznu. V Ostravě se na jeho počest v úterý večer konal komentovaný pořad Jan Palach a Jan Zajíc: Stále živý odkaz živých pochodní.

V Plzni si Palacha připomněla Západočeská univerzita rovněž v úterý, na středu večer je naplánováno pietní setkání na Anglickém nábřeží. Olomoucká radnice Palacha uctí večerní projekcí či vzpomínkovou akcí v podloubí radniční budovy.

„Podařilo se mi také dohodnout s Arcibiskupstvím olomouckým, že se v sobotu 19. ledna přesně v 15:30, tedy v čase, kdy Jan Palach zemřel, rozezní zvony olomouckých chrámů,“ uvedl primátorův náměstek Pavel Hekela (spOLečně).

Mnoho vzpomínkových shromáždění pořádá ve středu Spolek Milion chvilek pro demokracii, mimo jiné v Českých Budějovicích, Roztokách u Prahy, Kuřimi či v Janských Lázních.

Palacha uctí i v Ostravici, a to sobotním výstupem na horu Smrk, kde mu odhalí pamětní desku. Vzpomínky symbolicky uzavře Národní muzeum, které v srpnu otevře památník Jana Palacha v jeho rodném domě ve Všetatech.

Oběť Jana Palacha si připomenou i politici

Prezident Miloš Zeman se sice žádné akce nezúčastní, podle svého mluvčího nicméně pošle věnec. Na dotaz, kam bude směřovat, mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že věc ještě Hrad promýšlí.

Stejně učiní i předseda vlády Andrej Babiš (ANO), který je na týdenní zahraniční cestě. „Nemůže se bohužel zúčastnit pietních akcí osobně. V zastoupení nechá položit květiny na pietní místo na Václavském náměstí a k filozofické fakultě,“ sdělila vedoucí tiskového oddělení Strakovy akademie Vanesa Šandová.

Nejvyšším ústavním činitelem, jenž bude přítomný na některé z připomínek Palachova činu, bude předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Ten vystoupí na Václavském náměstí ve středu v sedmnáct hodin na akci pořádané festivalem Mene Tekel.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) si Palacha připomene spolu se šéfem kanadské dolní sněmovny Geoffem Reganem. Oba uctí jeho památku v pátek v Karolinu Univerzity Karlovy.

„Připomenou si rovněž roli Kanady v podpoře československého exilu po invazi vojsk států Varšavské smlouvy v roce 1968. Předseda sněmovny uvede svým příspěvkem přednášku Regana a zúčastní se následné diskuse,“ uvedla mluvčí předsedy Poslanecké sněmovny Barbora Štenglová.